Koje su nacionalnosti bebe koje se rode u avionu?

0

Šona Oven verovatno ima jedan od najunikatnijih pasoša na svetu, budući da joj pod mestom rođenja umesto Bornmuta, Bazildona i Berkenheda, piše da je rođena u avionu 16 km južno od Mejfilda (Saseks).

Oven sada ima 26 godina i spada u samo nekoliko ljudi na planeti i u istoriji koji su rođeni u avionu. Iako do ovakvih neobičnih porođaja dolazi veoma retko, Šona nije ni prva, a ni poslednja beba koja se rodila u avionu.

Pre nekoliko dana svet je obišla vest da se Nafi Diaby, koja je letela iz Gvineje do Burkine Faso, porodila u avionu, a devojčica se rodila na 12 km visine uz asistenciju putnika i posade iz kabine. U ovakvim situacijama pitanje se samo nameće: Kako se određuje zemlja rođenja bebe ako se rodi u predelu međunarodnih voda ili iznad zemlje koja nema nikakve veze sa majkom?

“Postoji nekoliko različitih faktora koji se uzimaju u obzir kada se dete rodi u toku avionskog leta”, kaže socijalni radnik Vaibhav Tanwar iz  Odseka za vizu i imigraciju u Velikoj Britaniji.

“Pre svega, ako se leti iz zemlje koja je potpisala sporazum o Smanjenju broja lica bez državljanstva, onda će dete biti nacionalnosti zemlje u kojoj je avion registrovan. Ukoliko zemlja nije deo tog sporazuma, onda će lokacija aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru odrediti bebinu nacionalnost. Na primer, ukoliko se dete rodi iznad vazdušnog prostora SAD-a, biće Amerikanac. Ukoliko ta zemlja ne dozvoljava da dete dobije njihovo državljanstvo, ona će usvojiti nacionalnost majke ili oca“, kaže Tanwar.

Ista ova pravila važe i za bebe rođene na kruzerima.

Iako se nekada smatralo da sve bebe koje se rode u avionu treba da imaju besplatne avio-karte, tu privilegiju imala je samo beba koja se prošle godine rodila u avionu avio kompanije Buraq Air. Ona je nadrađena doživotnim besplatnim kartama.

Izvor: National Geographic

Share.

Comments are closed.