Kokteli od sada i sa točilice

0

Ideja da se  kokteli služe kao i pivo, sa točilice, do sad je nailazila na neodobravanje. Mešanje i mućkanje pića iza šanka ima svojih prednosti, sama atraktivnost nastajanja koktela jeste jedan od glavnih simbola dobre zabave u baru. Međutim, kako svaki trend menja tradiciju, makar malo, tako je i sa konvencionalnim barskim običajima pravljenja i služenja koktela.

Tačno je da je tajna koktela u samom ukusu, njegovim sastojcima, ali piće nije samo materija u čaši, koja čeka da se ispije. Ima nečeg i u iščekivanju, u performansu dok se ideja spajanja ukusa i kombinovanja sastojaka sprovodi u delo. Ta cenjena veština zabavljanja gostiju, spajanja pića i društvenih pojava, ponekad u kontraverzne alkoholne čarolije, mogla bi biti veština prošlih dana.

Američka praktičnost po običaju pokorava Evropu, ovaj trend se polako usvaja i kod nas. Novi trendovi podrazumevaju da se kokteli služe direktno sa točilice, pre toga već fabrički napravljeni. The Polite Pig, jedan od vešestruko nagrađivanih restorana iz Orlanda, svoju popularnost zasniva isključivo na dobro organizovanoj ponudi koktela na točenje. Kao glavne razloge navode brzinu i doslednost, i to što prilikom služenja barmeni imaju više vremena koje mogu posvetiti gostima. Kako? Kokteli na točenje su već unapred spremni, tako da barmen ne gubi vreme pripremajući opremu i miksujući pića. Samim tim je obezbeđen savršeni užitak u koktelu, piće je u savršenoj razmeri napravljeno, otklanja se mogućnost greške prilikom ručnog pravljenja. Kao još jedan razlog navode i higijenske prednosti, sistemi za točenje su praktičniji i čistiji za korišćenje. Nema šejkera, miksera i ostalih alata koji moraju da  se posle svakog pića ponovo operu.

Kao dodatni podstrek gostima se nudi da probaju koktel pre nego što se odluče da zaista naruče, što osoblju daje priliku da premaši očekivanja, priliku da iznenade i još mogućnost da dodatno edukuju goste. Jedan od izazova sa kojim se  treba izboriti je i pretpostavka da pića koja se ovako služe nisu sveža, što je naravno besmisleno.

Popularnost točenog pića ne jenjava, ako je moguće u burence spakovati i neke fine koktele koji pri tom neće izgubiti na svom kvalitetu, zašto da ne. Ovako se uštedi na vremenu, a rezultat bude dobro nijansiran i izbalansiran napitak.

Share.

Comments are closed.