Krah imperije, Džejmi Oliver zatvara svoje restorane

0

Džejmi Oliver, jedan od najpoznatijih superstar kuvara na svetu, za godinu dana zatvorio je 20 od 50 svojih restorana u Velikoj Britaniji.

“Union Jacks”, njegov lanac picerija, zvanično više ne postoji, dok je “Jamie’s Italian”, lanac italijanskih restorana ozbiljno ugrožen. Da stvar bude još gora, restoranski vodič, “Harden’s Best U.K. Restaurants“ je kritikovao njegovo poslovanje, i dao mu najnižu moguću ocenu, uz komentar da su restorani zaista “užasni”.

Razlog zatvaranja je dug od 60 miliona evra, od čega najveći deo iznosi dug prema dobavljačima. Loša poslovna politika takođe je uticala na poslovanje, naročito nakon toga što je Džejmi morao da otpusti ključne menadžere zadužene za konrolu kvaliteta, a izlazak Britanije iz EU je dodatno otežao situaciju. Pad nacionalne valute funte, povećanje troškova uvoza i nabavljanja namirnica iz inostranstva, ugrozilo je poslovanje mnogih ugostitelja.

Osim toga, loše investiranje, otvaranje lokacija koje nisu atraktivne i visoki troškovi presudili su Oliverovim restoranima, kako mnogi finansijski stručnajci kažu, krah je bio neizbežan.

Share.

Comments are closed.