Kreće era električnih putničkih aviona

0

Niskobudžetna avio kompanija EasyJet je najavila da će od 2027. godine uvesti u upotrebu avione za prevoz putnika koji su ekološki čistiji i prihvatljiviji, i pritom nisu toliko agresivni i bučni kao standardni avioni.

Avio kompanija  EasyJet je u partnerstvu sa američkom kompanijom Wright Electric ostvarila uspešnu saradnju, pa je posle potpuno testiranog i sigurnog projekta aviona sa samo dva sedišta, odlučila da se posveti razvijanju potpuno električnog motora za avion koji će u početku imati devet sedišta. Prvi avion takve vrste se očekuje već sredinom 2019. godine, a u narednoj deceniji je planiran i razvoj putničkih aviona standardnih kapaciteta.

Johan Lundgren, izvršni direktor britanskog prevoznika i čovek koji stoji iza ovog poduhvata, izjavio je da je transport putnika električnim letelicama već realnost, i da ovakve ideje mogu u potpunosti potisnuti upotrebu fosilnog goriva, imajući na umu da su avioni najveći potrošači goriva na svetu.

Za početak, naredni period je rezervisan za razvijanje letelica dometa do 500 kilometara, što bi u velikoj meri bilo upotrebljivo za letove po Evropi. Osim toga, ovakav tip aviona bi, osim ekoloških benefita, proizvodio daleko manju buku, što velika korist za sve.

 

Share.

Comments are closed.