Krenite na odmor bez računanja

0

Albanija predstavlja mesto na gde ćete dobiti puno za vaš novac, možda i najviše u odnosu na celu Evropu. Posetite Tiranu, prestonicu gde turista nema u nekom većem broju, destinaciju koja je na putu da postane evropski city break hit.

Albanija je zemlja gde je turizam nešto noviji  pojam u ekonomiji nego u zapadnim zemljama, i praktično svi koji su je posetili, razumeju na šta se misli kad se ovo kaže. Međutim, masovni turizam i neodrživa izgradnja ostavlja malo mesta čistoj, prirodnoj lepoti, mirnim ulicama i spokojnijem životu, a toga ovde ima gotovo na pretek.

Krenite na odmor bez računanja, destinacija u Evropi gde će za sve uvek biti dovoljno novca

Tirana je najveći i najrazvijeniji grad koji se nalazi u središtu države, i to je destinacija koja će ponuditi dosta zanimljivog i nesvakidašnjeg sadržaja, naročito ako se bar malo interesujete i istražite pre posete. U podnožju planine Dajti, koja je ujedno i nacionalni park, danas se nalazi grad otvorenog srca, čije šarene i tople boje dočekuju turiste.

Grad je pun istorije i života, nudi sve što se može poželeti, ali bez nekog ujedinjenog, odnosno uokvirenog sadržaja spremnog za turiste. Tiranu treba posetiti dok je ostatak sveta ne otkrije, to je još uvek skriveno i autentično mesto u kojem ručak košta oko 4 evra, a koka-kolu manje od 1 evra.

Od znamenitosti treba izdvojiti Ethembegovu džamiju, jednu je od građevina koja se ističe. Izgradnja je počela 1789. godine, započeo je beg Mola, a završio je 1812. njegov sin Hadži Ethem beg, praunuk Sulejmana Paše, koji je inače osnivač Tirane. Ova džamija se nalazi na Skenderbegovom trgu, najlepšem od svih tiranskih trgova, u čijem se centru nalazi njegova statua na konju. On je jedan od najvažnijih albanskih junaka, zovu ga ocem nacije, a svoje junaštvo je stekao hrabrom borbom protiv Osmanlija.

Krenite na odmor bez računanja, destinacija u Evropi gde će za sve uvek biti dovoljno novca

U blizini Skenderbegovog trga nalazi se mauzolej jednog od najslavnijih diktatora na tim prostorima, Envera Hodže, i ima oblik piramide. Envera Hodže je bio vrhovni vođa Albanije od kraja Drugog svetskog rata, pa sve do svoje smrti 1985. godine, koji je za vreme svoje vladavine stvorio kult ličnosti, nešto poput Staljina. Piramidu su dizajnirali njegova kćer i zet, ali  ipak, je namena ove građevine menjana kroz godine, pa je danas tu, recimo, kulturni centar. Više o albanskoj istoriji možete pronaći u Nacionalnom istorijskom muzeju koji se nalazi na Skenderbegovom trgu.

Nakon kratkog upoznavanja sa istorijom Albanije, sledi razumevanje sadašnjosti, i uživanje u njoj. Za to su zadužene brojne fasade veselih boja, kao i brojni klubovi i kafići. Grad je živ, i trudi se da ne bude opterećen svojom istorijom i sivilom, a sve zaostavštine starog vremena unapređene su i upotrebljene u cilju što boljeg kvaliteta življenja. Tako je, na primer,  jedna od najpoznatijih atrakcija umjetnost u bunkeru Bunk’Art, gde je ovaj bunker kao i mnogi koji su ostali kao podsetnik hladnog rata preuređeni u mesta kulturnih dešavanja.

Krenite na odmor bez računanja, destinacija u Evropi gde će za sve uvek biti dovoljno novca

Tirana je lep grad, i njegovi stanovnici se ne razlikuju ni po čemu od ostalih Evropljana. Srdačni su, željni razgovora i druženja. Nekada potpuno zatvorena i izolovana zemlja danas je neotkriveni dragulj, i za letovanja, i za obilazak znamenitosti. Albanija je zemlja na najlepšem delu Balkana, i vreme je da je posetite.

Share.

Comments are closed.