Kristian Novak na Weekend Media Festivalu – „Ciganin, ali najljepši“ stiže u Rovinj

0

Ovogodišnji Weekend Media Festivala ugostiće najveću zvezdu hrvatske književnosti Kristiana Novaka, a govoriće o različitim temama koje otvaraju njegovi romani.

Od Svetog Martina na Muri do velike pozornice zagrebačkog HNK, od zlatnih medalja na tatamiju do najvećih književnih nagrada, od anonimnog međimurskog dečka do popisa školske lektire – put je to koji je u samo desetak godina prošao Kristian Novak. Koje je prepreke na tom putu morao svladati, ali i koje bi želje još mogao ostvariti, najveća zvezda hrvatske književnosti otkriće na 11. Weekend Media Festivalu ovoga septembra u Rovinju.

Veliki uspeh njegovih romana „Črna mati zemla“ i „Ciganin, ali najljepši“, a potom i njihova predstavljanja na daskama ZKM-a i HNK, Novaka je izložilo silnom interesu najšire javnosti, kao retko kog književnika poslednjih godina. Uz pohvale i nagrade, bilo je i kritika, pa i udaraca ispod pojasa, s kojima se Novak kao bivši vrhunski karatista prilično dobro nosi.

Kristian Novak na Weekend Media Festivalu - „Ciganin, ali najljepši“ stiže u Rovinj

„Ja zvijezda? Dobar štos. Ali da, posljednje dvije godine promatram taj buzz koji se ne gasi i polako postajem svjestan interesa za svoje romane i teme koje oni otvaraju. Ne bježim od polemike, iako bih volio da se svi više držimo činjenica, a manje strastvenog optuživanja. Zato sam rado pristao doći na Weekend Media Festival, jer sam čuo da je to mjesto gdje pametni i kreativni ljudi razumno i kulturno zbore o temama koje se tiču svih nas. Veselim se dolasku, spreman sam i za nezgodna pitanja, a potrudit ću se da moji odgovori budu na razini“, kaže Kristian Novak.

U mnoštvu tema koje otvaraju Novakovi romani, svakako je i uloga međimurskog zavičaja i dijalekta, odnos gastarbajterskog deteta prema različitim kulturama i izbor Rijeke kao profesionalnog utočišta. U Rovinju ćemo saznati i kako Novak vidi svoja dela u školskoj lektiri i je li mu to uopšte važno, i kako se nosi sa slavom i doživljava li je kao estradizaciju ozbiljnog književnog rada. Bit će zanimljivo i njegovo iskustvo rada na scenariju za „Črnu mati“ s Evom Svenstedt Ward, koja je u svetu filma poznata po adaptaciji Millenium trilogije Stiega Larssona.

„Uspjeh Kristiana Novaka dokaz je da i u ovom vremenu novih medija tradicionalne umjetničke forme, poput književnosti i kazališta, itekako mogu biti društveno relevantne. Weekend je i ranijih godina otvarao šire društvene teme, a ono o čemu Kristian tako upečatljivo piše sigurno su pitanja koja će zaintrigirati i sudionike našeg festivala“, ističe direktor programa Nikola Vrdoljak.

Najveći regionalni komunikacijski festival se ove godine održava od 20. do 23. septembra, kao i uvek u bivšoj fabrici duvana u Rovinju, a partneri su Francuska i Nemačka. Svi marketingaši svoje radove mogu prijaviti na sedmi po redu BalCannes, a najbolje digitalne radove u regiji ponovno će predstaviti najvažnija digitalna nagrada SoMo Borac.

Share.

Comments are closed.