Kuda za Božić?

0

Praznici su već pred vratima, i svi već neko vreme razmišljamo kako da ih provedemo što bolje. Postoje dve stvari oko kojih se većina slaže, najbolje je provesti ih u krugu porodice, sa prijateljima, ali je isto tako dobro provesti ih na putu, posetiti neki novi grad i podeliti kosmopolitski duh praznika sa svetom.

Evropski gradovi su uvek dobar izbor, naročito u ziskom periodu, kada sve ume da bude belo i idilično. Ulična rasveta i veseo narod podsetiće na stara vremena kada je svaka kuća mirisala na pečenje i tortu, na cimet i kuvano vino, na Deda Mraza.

Nostalgiju i magiju možete naći i danas, potrebno je da se spakujete i posetite London, Toskanu,  ili Nirnberg, za početak.

Toskana

Toskana je možda i najbolja božićna destinacija ako na putovanje krećete porodično, sa decom. Deca će zaista uživati u obilasku Santa Claus sela u Montepulćianu, u okrugu Sijena, gde se nalazi Deda Mrazov zamak, Toy Factory izložba, kao i mini poni ranč. Sredinom decembra, na ulicama gradova Toskane osetićete miris cimeta i čuti melodije koje dolaze sa svih strana. To je zvuk Božića.

Svaki grad i mesto u Toskani ima spremno osvetljenje za ulice, prodavnice i domove. Božić je praznik za sve, odrasle i decu, a kad božićni duh počne da utiče na gradove i sela, ulice postaju reke veselih ljudi koji kupuju poklone, kolače ili ručno izrađene predmete.

Boravak u Toskani nudi vam mogućnost da odaberete hoćete li provesti Božić u iskustvu toskanske tradicije posetama srednjevekovnim selima kao što su Montaione, Volterra i San Gimignano, želite u šoping u gradu kao što je Firenca, ili posetiti muzeje, crkve ili brojne festivale kojih ovde zaista puno ima.

Kuda za Božić?

London

London je svakako grad koji nudi i ima najbolju festivalsku atmosferu u Evropi. Englezi umeju da naprave tu prazničnu idilu, i poznati su kao narod koji čuva tradiciju. Posetite i istražite brojne sajmove i božićne vašare, probajte klizanje kod London tauera, uživajte u prazničnom šopingu u Harods robnoj kući.

Ovaj grad zaista ima puno sadržaja, mogućnosti i avantura. Svetla na najvećem božićnom drvetu na Trafalgaru se pale se sredinom decembra, Norveška svake godine pošalje 50 do 60 godina staro Božićno drvo u znak zahvalnosti za pomoć u Drugom svetskom ratu, pa to jedinstvena prilika da se fotografišete pored prave pravcate Božićne jelke od preko 20 metara. Osim toga, posetite izložbu o božićnim tradicijama u muzeju Geffrye, uživajte na najvećem božićnom sajmu u Saut Benku i ispričajte božićne želje Deda Mrazu u Harodsu, kako tradicija nalaže.

Kuda za Božić?

Nirnberg

Nemci su jedinstveni i možda i najbolji majstrori za za Božićne vašare, od kojih najstariji, Christkindlesmarkt, datira iz 1628. godine. Danas Božićni vašar u Nirnberg ima preko 180 štandova, ali je i dalje poprilično tradicionalan, i dalje ima onaj rustični šarm.

Najbolji način da upoznate duh Nirnberga je da posetite Haupmarkt, glavnu pijacu smeštenu u Starom gradu. Šarene tezge ovde su postavljene tokom cele godine, ali u punom sjaju ih možete videti tek u nedeljama pre Božića, kada se ovde održava veliki Božićni vašar. Van glavne pijace, u Starom gradu se može naći mnoštvo umetničkih radionica i ateljea, a svake godine bira se najbolji trgovac grada, gde nagradu može dobiti vlasnik svakog posla koji podržava kvalitet i originalnost zbog kojih je Nirnberg i poznat kao šoping meka za turiste.

Nirnberg ima puno toga da ponudi turistima, a osim tradicionalnog vašara,  gosti ovog grada mogu svakako uživati u čak 43 muzeja koja se nalaze u gradu, u srednjevekovnoj arhitekturi koja dekoriše grad, kao i u izuzetno ukusnoj hrani.

Kuda za Božić?

Share.

Comments are closed.