Kugle u predgrađu, u poseti eksperimentalnom naselju iz 1984.

0

Još od poznatog romana Džordž Orvela, godina 1984. je sinonim pomalo mračne budućnosti. Ipak, kada je ta godina konačno stigla u Holandiju, videla je završetak jednog vrlo optimističnog, eksperimentalnog i geometrijskog naselja.

The bolwoningen (u prevodu kuća i lopta) dizajnirani su krajem sedamdesetih od strane umetnika i vajara Driesa Kreijkampa, i napravljeni su 1984. godine. Oni dele nekoliko karakteristika s mnogo poznatijim kubuswoningenom Piet Bloma u Roterdamu, izgrađeni su  iste godine i zamišljeni su u sličnom duhu. Međutim, dok su Blomove kockaste kuće samo još jedna čudna ideja u arhitektonskoj kakofoniji Roterdamu, bolwoningen su pravi vanzemaljci u jednoličnom okruženju jednog manjeg grada.

Kugle u predgrađu, u poseti eksperimentalnom naselju iz 1984.

U pitanju su lopte, baš velike, koje stoje na svojim postoljima imitirajući biljke. Ulazna vrata su u podnožju, i preko stepeništa vode u centralni deo lopte, tj stambene jedinice. Na svakoj ima po 6 prozora, naravno okruglih, prostor je podeljen platformama na 3 sprata, a svaka lopte ima površinu od 55 metara kvadratnih.

Autor Kreijkamp je verovao da je kugla najprirodniji i najsavršeniji oblik za život, pa je hteo da se dizajnom približi životu u prirodi, da arhitekturom stvori neki koncept idealnog prirodnog staniša, napravljenog od betona i čelika, poliestera i plastike. Za sad, ovo naselje je izuzetno popularno kod turista, postalo je prava atrakcija.

Kugle u predgrađu, u poseti eksperimentalnom naselju iz 1984.

Ideja umetnika je zaživela, a kako sve to kod nas biva, sve staro se vraća u modu, retro je aktuelno, sve je više zaineresovanih za život u ovakvim građevinama. Ove neobične kuće možda i jesi prototip nekog budućeg naselja, za sada samo izazivaju čuđenje. Zamislite samo kakav nameštaj treba za opremanje ovakve kuće, ili kako uklopiti kuhinju u ovaj prostor.  Mozda to i nije više važno, vizija umetnika živi, i dalje ne prestaje da izaziva najrazličitija osećanja, a to u stvari i jeste najbitnije. Umetnost zbog sebe, ne zbog nečeg ili nekog drugog.

Share.

Comments are closed.