Kupite kuću na Sardiniji za 1 evro

0

Jedan region u Sardiniji, sa izlazom na Sredozemno more, ima ponudu koja se teško može nadmašiti.  Selo Ololaji, koje se nalazi u planinskom regionu Barbađa, spada u najnerazvijenije regione Italije. Kuće ovde vrede 1 evro, a meštani se svojski trude da selo ne postane „selo duhova“ .

Više stotina napuštenih kuća je na prodaju, tačnije oko 200 kamenih kuća koje nalaze se u veoma lošem stanju. Jedini uslov da postanete vlasnik neke od ovih kuća je obaveza da restaurirate i obnovite kuću u naredne tri godie, s obzirom da su sve kuće u izvornom stanju. Neophodno je da uložite minimum 25.000 dolara u obnovu, što je opet mali iznos ako pogledate da dobijate najautentičniji deo Sardinije, godinama nepromenjen i romantičan. U prošlosti možda i prenaseljen region, danas je mesto praznih trgova i uskih uličica, sa nadom da se budućnost može promeniti. Broj stanovnika sada iznosi manje od 1300, a pre samo pola veka je bio i više nego dvostruko veći.

Poznata po vrhunskom kozjem sir Casu Flore Sardo, Sardinija je usvojila zakonske uredbe koje  omogućavaju da se ponude nekretnine po najpovoljnijim cenama, a u gradskoj upravi se nadaju da će prodajom i renoviranjem pomoći u stvaranju boljeg ambijenta za vraćanje stanovništva iz grada u selo, i revitalizaciji lokalne ekonomije. San da se živi u pravom italijanskom selu, živopisnom i srdačnom, a po ceni koja je više nego popularna u pravom smislu reči, sada je potpuno ostvariv.

Share.

Comments are closed.