Kuvano vino, muškatle i kobasice, adventska bajka na jezerima u Austriji

0

Par nedelja pre Božića u Austriji je vreme romantičnih božićnih sajmova i magije adventa. Austrija je lepa uvek, ali ima nešto što je čini posebno lepom u to vreme, a uz šetanje, uživanje u poslasticama i lepotama ove zemlje, sigurni smo da ćete doživeti Austriju na pravi način.

Vreme adventa je skoro tu, pa je vreme da se planiraju adventska putovanja. Božićni ukrasi, jelke i mirisi, sjane kobasice, kuvano vino kao prva pomoć u borbi protiv hladnoće, sigurni su znak da ste na pravom putu. Magija adventa na jezerima u Austriji mnogima je sinonim ovog praznika, a ko jednom doživi ovu zemlju na pravi način, u pravo vreme, zavoleće je kao sopstvenu.

Adventska bajka na jezerima u Austriji

Woflgang

Jezero Woflgang je najveće jezero u pokrajini Salzburg, ovde su svoje mesto našla brojna odmarališta, i to je turistima jedno od najdražih jezera u Austriji. Jezero se nalazi blizu Salcburga, ali svoje ime ne duguje Mozartu, već Svetom Wolfgangu, koji je davnih godina ovde sagradio malu crkvu. Sam prizor koji dočekuje turiste, planine, šume i njihova slika u jezerima, upotpunjeni božićnim doživljajem, čine sliku koju ne očekujete ni na razglednici, već samo u bajci. Na obali jezera se nalaze tri veća mesta, St. Gilgen, St. Wolfgang i Strobl.

Adventska bajka na jezerima u Austriji

Adventski sajam u St. Gilgenu poznat je još kao Barokni advent, čije su znamenitosti velike sveće, od kojih najveća ima visinu od čak 11 metara. Osim toga, grad je izuzetno raskošno i bogato dekorisan i osvetljen, pa praznična svetla St. Gilgen pretvaraju u mesto čarobne atmosfere. Sve kućice su u baroknom stilu, svaka izlagačka tezga je oslikana adventskim motivima.

U vreme adventa, gradić St. Wolfgang poznat je po božićnom sjaju i dobrom raspoloženju. Jedno je sigurno, kuvanog vina i punča neće nedostajati, a sve to možete upotpuniti vožnjom na strmoj brdskoj železnici. Posebna simbolika grada i praznika je velika svetiljka na jezeru, visoka preko 20 metara, naravno, sa ukusom i merom dekorisana. U St. Wolfgangu sreda je poseban dan, tada se na adventskom sajmu gasi sva električna rasveta, a jedino svetlo će dolaziti isključivo od mnogobrojnih lampi.

Strobl je takođe neizostavan deo Adventa na jezeru Wolfgang, a njegov prtpoznatljiv motiv je velika božićna zvezda. Ovaj advent je nakako namirniji, nežniji i romantičniji, a posebnu atrakciju adventa čine jaslice sa živim životinjama. Ceo sajam je okupljen oko centralno postavljene jelke, a uz bogatu i ukusnu ponudu zaboravićete i na zimu sigurno.

Halštat

Jedna od neizostavnih i vrlo važnih turističkih  destinacija je Halštat, malo mesto sa ribarskim kućama neverovatne fotogeničnosti. Halštat je prepoznatljiv pre svega je po fotografijama koje ga predstavljaju, po panorami celog gradića na obali jezera  Halštat, sa snežnim vrhovima Alpa u pozadini. Poznat po drevnoj kulturi, nalazištima soli i prelepoj prirodi, ovaj mali grad sa oko 1.000 stanovnika privlači veliki broj turista svake godine.

Adventska bajka na jezerima u Austriji

Šetnja ovim gradićem nateraće vas da se zapitate jeste li zaista stigli u neki realni grad, grad koji živi, ili ste ušetali maštom u slikovnicu ili razglednicu. Srednjevekovne građevine ukrašene cvećem sa besprekorno uređenim dvorištima pored kuća deluju nestvarno. Sve je savršeno, sve na svom mestu, a opet, živo je i normalno, bez neke sterilnosti i krajnosti.

Glavno mesto istorijskih vrednosti i atrakcija predstavlja Hallstatt muzej koji ima ogromnu kolekciju umetničkih dela halštatske drevne kulture. Čitav grad je u jednoj ulici, i tu je sve što treba da vidite. Ovaj grad se upoznaje šetnjom, a bez obzira što ona neće dugo trajati, imaćete priliku da pogledate sve, svaku kuću ili restoran, da uživate u kariranim zavesama i muškatlama, koje su obavezni deo dekora kuća.

Božić i adventi su događaji u kojima smo, poneseni utiscima, naklonjeniji jedni drugima, pa često dopuštamo da se opustimo i uživamo onako, iz duše. Austrija je takva. Ovde je sve iskreno, osećanja su na mestu, namere su uvek dobre. Uz malo kuvanog vina i uz pravu osobu uz sebe, sve će biti savršeno. Samo treba spakovati kofer i krenuti, bajka je na samo par sati odavde.

 

Share.

Comments are closed.