Liker od lišća koke zvanično piće predsednika Bolivije

0

Tokom prvog dana priošlonedeljne posete Irskoj, bolivijski predsednik Evo Morales objavio je da će liker napravljen od lišća koke, uzgajano na velikim nadmorskim visinama, postati zvanično piće u predsedničkoj palati u La Pazu.

Mark Vilson, direktor “Babco Europe” koja je napravila ovaj liker kaže da je počastvovan time što je Morales zatražio da Cocablue, što je naziv ovog likera, isporuče kao zvanično piće bolivjske predsedničke palate. – Na konvenciji UN o drogama 2012. Godine, predsednik Morales, bivši uzgajivač koke, rekao je da je komercijalizacija proizvoda od lišća koke, uključujući i naš brend “Agwa de Bolivia” donela korist Boliviji. I “Agwa de Bolivia” I “Cocablue”, koje sadrže dekokainizovano lišće koke izvoze se u 42 zemlje sveta – dodao je Vilson. Za lišće koke, koje se bere jednom godišnje u Andima, na više od 2.000 metara nadmorske visine, kažu da se ručno selektuje u najsvežijem mogućem stanju pre nego što bale teške 200 kilograma, pod oružanom pratnjom krenu put Amsterdama. Po dolasku u Holandiju, lišće koke se odmah potapa I dekokainizuje pre destilacije. Svaka boca “Cocablue”, piće sa 55,5 odsto alkohola, sadrži 69 grama ekstrakta iz
lišća koke, a destilovana je pet puta. Po jedna berna se pušta u prodaju svake tri godine, a svaka boca je zavedena i obeležena brojem.

Share.

Comments are closed.