Ljubljanski grad – istorijsko nasleđe

0

Ljubljanski grad se tokom vekova menjao, ali on je, i definitivno će ostati, simbol glavnog grada Slovenije. Ljubljanski grad je nekada bio zamak, kasnije rezidencija vladara i, na kraju, zatvor. Nekoliko puta je rekonstruisan, oslikavan i obnavljan.

Moćni srednjovekovni dvorac, simbol slovenske prestonice, zanimljiva turistička destinacija, idealno šetalište svega nekoliko minuta udaljeno od živahne gradske vreve, kulturno središte Ljubljane…

U centru Ljubljane žičarom ili laganom šetnjom jednostavno možete doći do magičnog srednjovekovnog zamka koji će vas vratiti unazad kroz vreme otkrivajući neverovatni pogled na grad. Posetite neki od mnogih kulturnih događaja ili večerajte u jednom od restorana dvorca.

Ljubljanski grad

Njegovi najstariji zidovi potiču čak iz rimskog perioda, iako prvi poznati pisani izvori svedoče o naseljavanju ovog zamka tek u XII veku. Danas je tvrđava arhitektonski i kulturni spomenik od posebne važnosti i svakom posetiocu pruža neverovatan ugođaj i uživanje. Sa tornja se pružaju panoramski vidici prema svim delovima grada, a po lepom danu se pogledom može obuhvatiti i trećina Slovenije.

Kroz vekove se menjala i njegova namena, a sada je Ljubljanski dvorac iznad grada zanimljiva turistička tačka kako za strane tako i domaće turiste o čemu svedoči broj od milion posetioca godišnje.

Ljubljanski dvorac je kulturno sedište Ljubljane gde se organizuju različiti koncerti, izložbe, pozorišne predstave, društveni susreti i prijemi. Sa vidikovca se pruža prekrasan pogled na grad i širu okolicu, a posetioci dvorca mogu pogledati i Virtuelni dvorac, stalnu izložbu Slovenske istorije, kaznionicu, dvorsku kapelu, popeti se na petougaonu kulu, posetiti galerije i restorane.

Ljubljanski grad

Rekonstrukcijski radovi u dvorcu se izvode po nacrtima biroa Ambient. Kontinuirana arheološka iskopavanja predvodi arheolog gradskog muzeja Ljubljane, Martin Horvat. Prema oceni projektanta, do sada je završeno zajedno sa statičkom sanacijom oko 80% obnove dvorca. U potpunosti je obnovljeno Dvorsko dvorište, koje je postalo zanimljiv prostor za priredbe i šetnju.

Opština Ljubljana je krajem 1999. godine poverila upravljanje Ljubljanskog dvorca Javnom zavodu Festival Ljubljana koji se do kraja 2010. godine brinuo o organizaciji različitih programa, redovnom uređenju, održavanju i daljoj obnovi dvorca. Krajem 2010. godine gradsko veće je potvrdilo osnivanje samostalnog Javnog zavoda Ljubljanski grad.

Ljubljanski grad

Obnovljeni Ljubljanski dvorac će kao prijatno urbano sedište za turiste u celosti biti namenjen posetiocima. Rekonstruisani odbrambeni hodnik će povezati sve delove grada. Prekrasan pogled će se pružati i sa obnovljene Bastilje koja je 2014 godine privremeno uređena, a nakon završetka arheoloških istraživanja se očekuje da će Bastilja biti dovršena 2018-19 godine.

S obzirom na porast posetioca (2016 godine je zabeleženo 1.246.737), razumno je i proširenje delatnosti Javnog zavoda Ljubljanski dvorac na Šance koji su inače istorijski sastavni deo dvorskog utvrđenja. Tako bi u znatnoj meri doprineli popularizaciji Plečnikove baštine na Šancima i ujedno omogućili razgledanje dvorskog vinograda, koji će doneti prvi rod već 2018-19. godine.

Share.

Comments are closed.