Loch Lomond 50, najstariji viski do sad

0

Loch Lomond je jezero u Škotskoj, jedno od najvećih u Britaniji. Dok se crna površina vode lomi o raspršena ostrva, a talasi nestaju u tišini, ovaj gorštački biser pripoveda svoju priču prepunu čudnih anegdota. Predeo o kome se često priča, a skoro nikad ne poseti, naseljavaju ekscentrični ljudi i vanserijski proizvođači viskija. Loch Lomond je sinonim za proslavu, radost i zabavu inspirisanu alkoholom, ali uvek u pravoj meri.

Uprkos gruboj klimi, u romantičnom krajoliku svoje mesto su našle brojne destilerije alkohola, od kojih dolaze i najpoznatiji brendovi viskija, Inchmoan i Inchmurri. Loch Lomond destilerija je osnovana 1964. godine od strane bivših vlasnika Littlemill Distillery koja datira iz 1772. godine, za koju se po mnogima smatra da je najstarija destilerija na svetu. Obaveza da poštuju i opravdaju nasleđe rezultirala je proizvodnjom Loch Lomond 50 viskija, jedinstvenog u svetu. Pronašavši nezavisan i unikatan set mirisa, proizvodnjom sopstvenih buradi za čuvanje pića, ova destilerija je u potpunosti brendirala čitav proces proizvodnje. Rotiranjem različitih vrsta žitarica, kvasca, i destilacije za koji je specifičan 92-satni proces, umesto uobičajenih 60 sati, oslobađaju se različite voćne note i eliminišu neželjene nečistoće.

Loch Lomond 50

Prilikom modernizacije pogona u 2007. godini, u podrumima destilarije pronađene su izvesne količine slada koji je već odležao 40 godina. Uzevši ovaj slad kao osnovu, tehnolozi su proizveli Loch Lomond 50, viski koji ove godine navršava pola veka. Kako su naveli, očekivanja su velika kada se radi sa posebnim i retkim tečnostima kao što je ovaj viski. Na tržištu ima samo 60 boca ovog pića, što dodatno govori o dragocenosti Loch Lomond viskija. Ovo ograničeno izdanje flaširano je na 46,2 procenata alkohola. Viski je procenjen na 13.000 evra po flaši.

Loch Lomond 50

Loch Lomond ima unikatno pakovanje, svaka flaša je spakovana u izrezbareni drveni sanduk crne boje koji simolizuje površinu jezera prožetu vetrom. Za nekog vrhunski kolekcionarski primerak, za nekog prefinjeni momenat degustacije, Loch Lomond  50 je u svakom slučaju ograničen na samo nekoliko trenutaka u životu.

Share.

Comments are closed.