London i Pariz usred Kine

0
Svako ko provede neko vreme lutajući po novonastalim kineskim urbanim regijama, neizbežno će se naći u selima, manjim mestima, pa čak i čitavim delovima gradova koji su izgrađeni po uzoru na arhitekturu sa Zapada. Iako ove replike nisu jedinstvene i vezane samo za Kinu, za mnoge strane turiste ostaje misterija odgovor na pitanje – zašto?

 

Tokom cele svoje istorije, Kina je bila izuzetno dobra u upijanju aspekata drugih kultura, čineći ih kineskim. Kasnih 90-ih, desila se eksplozija potražnje za stanovima koji bi bili estetski primamljiviji od betonskih kocki u kojima se do tada živelo.Tako su novi stambeni projekti, bazirani na izgledu sa Zapada, počeli da niču svuda po Kini, mestu gde arhitekte sveta dolaze da se igraju.

Na svetu postoje dva Londona, dva Pariza, dva Halštata. „Mali Pariz“ izgrađen je u provinciji Šangaj i vrlo brzo je postao prava atrakcija. Međutim, zbog vrtoglavog rasta cena nekretnina ovo kinesko-francusko mesto postalo je „grad duhova“, jer samo retki mogu da priušte da stanuju u njemu.

Još jedan grad-replika, Halštat, iznikao je i u provinciji Guangdong. Ovaj projekat vredan je 940 miliona dolara i njega godišnje poseti preko 80.000 turista. Najveću pažnju privukao je drugi London koji je otvoren 2006. godine, a koliko je replika verno urađena govori činjenica da su neki vlasnici londonskih pabova tužili graditelje za krađu intelektualne svojine. I ova replika vremenom je postala „grad duhova“.

Kineski analitičari međutim veruju da će se ubrzanim procesom urbanizacije ovi gradovi popuniti, jer trenutno u Kini svega 50 posto populacije živi u gradovima.

Share.

Comments are closed.