Louis Roederer lansirao novi Cristal Vinothèque 1995

0

Šampanjska kuća Louis Roederer nakon više od 40 godina lansirala je novu ekspresiju svog luksuznog šampanjca Cristal. Nazvana Vinothèque, ova je vintage linija iz berbe 1995. posebna po dužem odležavanju i vrlo maloj seriji od svega 400 boca.

Louis Roederer veoma retko na tržište izbacuje nove linije, zadnji su put to učinili 1976. s Cristal roséom, kada je šampanjeriju vodio Jean-Claude Rouzaud. Cristal Vinothèque potpisuje njegov sin Frédéric Rouzaud.

Cristal Vinothèque brut 1995. deset je godina odležavao na kvascima u Roedererovim podrumima, zatim još deset godina u bocama, pod paskom glavnog Roedererova enologa i i potpredsednika kompanije Jean-Baptistea Lécaillona.

Iako kompanija to nije potvrdila, piše Decanter, smatra se da je nova etiketa Cristala njihov odgovor na rastuću potražnju za prestige i luksuznim šampanjcima na svetskom tržištu. Promocija je povezana s obeležavanjem Roedererovog 241. rođendana.

Louis Roederer

Louis Roederer

Jean-Baptiste Lécaillon ovaj šampanjac opisuje kao “taktilan, sofisticiran, šarmantan, senzualan, sjajne mineralnosti, milujuće teksture, s jasnim aromama vanile, badema, bele čokolade, delikatan i slastan”.  Uteha za mikrokoličine je najava novih berbi. Roederer najavljuje i  200 boca Cristala Vinothèque 1996 rosé.

Share.

Comments are closed.