Mađarska je najuspešnija kongresna destinacija u regionu

0

Statistički ICCA izveštaj iz 2017. godine koji se formira na osnovu ukupnog broja održanih kongresa i broja učesnika na tim događajima, pokazao je da je Mađarska zajedno sa Budimpeštom i dalje visoko kotirana u svetu.

Po ovom izveštaju, koji beleži podatke na svetskom nivou i koristi se za rangiranje zemalja i gradova u kongresnoj industriji, Mađarska se nalazi se na 27. mestu u svetu. Samo u prošloj godini, održano je 159 međunarodnih kongresa, što je napredak u odnosu na prethodnu godinu kada je bila na 33. mestu sa 129 ukupno organizovanih događaja.

Budimpešta je kao grad za napredovala četiri mesta, ona se sa 16. pozicije i ukupno održanih 108 događaja  popela na 12. mesto, gde je ukupno bilo 128 kongresa.

Promene u kongresnom turizmu u regionu su beležile u prethodnih nekoliko godina blagi pad, dok se u poslednjih dve godine značajno promenila situacija. Države koje beleže pozitivni trend rasta su Makedonija sa skokom za 19, Bosna i Hercegovina za 12 i Crna Gora za 10 mesta.

Hrvatska je možda i najviše napredovala, sa 43. mesta i 75 organizovanih događaja došla je na 38. poziciju i čak 102 organizovanih događaja. U Zagrebu situacija je bolja za čak 25 mesta,  Dubrovnik na 84. poziciji.

Pozitivan trend rasta se beleži i  u Srbiji, koja je napredovala na rang listi za 6 mesta i 5 sastanka više u odnosu na prošlu godinu, pa je na poziciji 42 sa 71 održanim kongresom. Beograd je u kategoriji gradova na drugom mestu u regionu, odmah posle Budumpešte.

Od zemalja regiona, treba naveti još i Rumuniju koja je na 43. mestu, Sloveniju koja je na 45. mestu, Bugarsku na 61. mestu, Crnu Goru na 82. mestu, i najlošije rangiranu Makedoniju koja se nalazi na 94. mestu rang liste.

Share.

Comments are closed.