Manifest hedonizma i dobrog ukusa Srbije

0

Januar i februar su meseci u godini u kojima se dobro jede, i sve je podređeno gastronomskom uživanju u dobrom ukusu. To je period kada se kalorije ne broje, a na raznim manifestacijama se obeležavaju dani slanine, pihtija, kobasica i ostalih slanih čarolija.

Manifestacije dobrog ukusa se održavaju širom Srbije, svaki kraj se ponosi svojim specijalitetima. Januar je mesec koji je u znaku pirotskih peglanih kobasica, značajnog brenda grada Pirota. Svake godine se održava  sajam ovog specijaliteta, najposećeniji događaj ovog regiona. Ova kobasica je vrhunski specijalitet proizveden od najkavalitetnije mešavine različitog mesa sa začinima, među kojima dominiraju beli luk i suva ljuta paprika.

Početkom februara se održava “Pršutijada” u Mačkatu, u porti Crkve Svetog Proroka, na Zlatiboru. Otvaranje festivala pršute je tradicionalno rezervisano za trubače iz Sirogojna, dok će svakog dana festivala nastupati izvorni pevači i narodne pevačke grupe. Da je februar u znaku kobasica, potvrđuje i 5. festival u Belom Blatu, i čuvena kobasicijada u Šidu. Možda je i najpoznatija, “Turijska kobasicijada” kod Srbobrana, koja traje 3 dana. Ova kobasicijada je poznata i po tome što je baš tamo napravljena kobasica za Ginisovu knjigu, dužine 2000 metara.

Mart u Rumenki je u znaku pihtija. Rumenka je čuvena po ovom specijalitetu, pihtijama i ljutom renu, i po načinu pripreme.  Sve se kuva u velikim kazanima, u ogromnim količinama, uz dobru zabavu meštana i gostiju. Pihtije se služe u tepsiji dugačkoj 18 metara, sa oko 1000 kilograma skuvanog i dobro začinjenog  mesa.

Kačarevo je selo poznato po “Slaninijadi”. Meštani ovaj događaj proslavljaju 4 dana, i apsolutno je sve u znaku slanine. Njihova preporuka je da se slanina koristi uvek, i kao jelo, poslastica, i kao lek.  Festival slanine je postao zaštitni znak Banata, svake godine ugosti oko 100.000 ljudi, a beli banatski slatkiš ne prestaje da osvaja stomake posetioca.

Za sve one koji ne jedu meso, poslednjeg dana januara u Smederevu se održava izložba slavskih kolača. U Novom Sadu se u februaru održava “Nemački perec bal”, izlozba ukusnog peciva, a u Pančevu svima omiljeni festival ruske salate. Ovaj stari dobri prijatelj svih praznika i proslava u Srbiji okuplja veliki broj učesnika, gde svako ima mogućnost da pokaže svoju kreativnost u pravljenju svetski poznate salate.

Ovakve manifestacije su idealna prilika za ekskurzije i druženje. Dobra zabava na najukusnijim i najmirisnijim  događajima je obavezna, bilo da je u pitanju jednodnevni izlet ili vikend. Neka ovo bude preporuka, pustite da ovog puta nos i stomak povedu na put.

Share.

Comments are closed.