Manifestacija Dani Beograda 2018 – Beogradski vremeplov

0

U Beogradu se od 16. do 19. aprila tradicionalno održava manifestacija „Dani Beograda”, manifestacija sa kulturno-umetničkim programom pod imenom „Beogradski vremeplov” podsetiće sve posetioce na bogatu istoriju glavnog grada.

Za vreme trajanja manifestacije, na Trgu Republike će biti organizovani brojni koncerti, muzičko-plesni program u kome će nastupiti umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, kao i nastupi Lea Martina, Neše Galije, kao i nastupi mnogih afirmisanih umetnika i izvođača.

Raznovrsnost umetničkog programa upotpuniće ansambl „Renesans” koji će u gradskoj Biblioteci Beograda okupljenoj publici  dočarati muziku iz vremena despota Stefana Lazarevića, dok će ljubitelji klasike uživati u koncertu učenika muzičke škole „Mokranjac” u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić”.

Sve kuturne ustanove u gradu, Muzej Nikole Tesle, Pozorište na Terazijama, Konak knjeginje Ljubice, Muzej grada Beograda, Spomen-muzej Ive Andrića, kao i ostale,  biće otvorene za posete, a ulaz će biti besplatan za sve.

Organizovan je obilazak Kosančićevog venca, koji je nedavno obnovljen, takođe i obilazak istorijskih kuća koje su nacionalno blago i nasleđe Beograda, izložbe knjiga Muzeja grada Beograda, i ostalih izložbi fotografija i stripova koje su organizovane na različitim lokacijama u gradu. Kuriozitet je akcija koja je organizovana kod Dizdareve kule Beogradske tvrđave, svi posetioci će moći da se oprobaju u streličarstvu.

Mnifestacija se održava 16. put zaredom, Beograd proslavlja svoje dane kojim se obeležavaju važni datumi u istoriji grada, prvi je 16. april 878. godine, kada se u pismu pape Jovana VIII prvi put zvanično pominje slovensko ime grada Beograda, a drugi je 19. april 1867. godine, kada je turski paša Ali Riza predao ključeve grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću.

Share.

Comments are closed.