Manifestacija Ukusi Vojvodine u Novom Sadu

0

8. i 9. septembra u Limanskom parku u Novom Sadu biće održana manifestacija “Ukusi Vojvodine”, festival hrane i ukusa.

Gastronomski festival Ukusi Vojvodine ima za cilj promovisanje proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, odnosno gastronomske specijalitete i pića iz Vojvodine, što je od izuzetne važnosti za male proizvođače u poljoprivredi i proizvodnji hrane i pića, kao i za lokalne ugostitelje, turističke radnike i građane.

Festival će trajati dva dana, a u Limanskom parku predstaviće se mali proizvođači hrane i pića i najbolji vojvođanski restorani i salaši koji u svojoj ponudi imaju i vojvodjansku kuhinju. Posetioci mogu da uživaju u  hrani pripremljenoj od proizvoda sa zaštičenim geografskim poreklom, a samo neki od specijaliteta biće lemeški  kulen, futoški kupus, begečka šargarepa, petrovska klobasa, rezanci s makom, kitnikez, perkelt i rinflajš.

U okviru festivala održaće se i 2. međunarodno kulinarsko takmičenje „Vojvodina Culinary Cup“, najveće gastronomsko takmičenje vrhunskih majstora kuhinje na otvorenom prostoru koje je organizovano u Vojvodini. Očekuje se učešće više od 100 kuvara iz 15 udruženja iz Srbije i sveta, među kojima su i članovi Svetskog MasterChef udruženja iz Londona. Jela će ocenjivati žiri sastavljen od internacionalnih sudija sertifikovanih od Svetske asocijacije šefova kuvara, koja ima 12 miliona članova, a predsednik žirija je Geri Filbi, potpredsednik ovog udruženja.

Takmičenje će biti sprovedeno u nekoliko kategorija, moderna jela na vojvođanski način, priprema paste i rečne ribe, priprema restoranskog dezerta, kao i u mnogim drugim. Za vreme trajanja manifestacije organizovan je zabavni i muzički program.

Share.

Comments are closed.