Manje poznat deo Irana, selo uklesano u srce planine

0

Malo i stidljivo selo u Iranu našlo je svoje mesto na prilično nezgodnom terenu. Čitavo selo izgleda kao da je urezano u u planinu, gde svaka od kuća sija poput dragulja dok se mrak spušta na okolinu. Sve ovo toliko nadrealno izgleda, da se skoro savršeno dobro uklapa u epsku fantastiku prošlih slavnih vremena.

Manje poznat deo Irana, selo uklesano u srce planine

Ipak, Palangan je svakako stvaran. Možda nije poznat kao Shiraz i Isfahan, ali ima zaista puno da ponudi istraživačima koji su spremni da izađu iz konvencionalnih okvira, uključujući jedinstvenu arhitekturu, slikovitu prirodu, ukusnu hranu, autentičan život u selu i tajanstvenu istoriju.

Mesto Palangan, što u prevodu sa persijskog znači leopard, je selo u provinciji Kurdistan u Iranu,  smešteno u planinama blizu granice sa Irakom. U selu živi oko  200 porodica, sa ukupno 821 stanovnikom, prema poslednjem popisu stanovništva, a svi su nastanjeni u kućama po kojima je selo i postalo poznato u celom svetu.

Manje poznat deo Irana, selo uklesano u srce planine

Skoro sve kuće u Palanganu su izgrađene jedna na drugoj, odnosno, građene su na strmim liticama tako da krov kuće ispod služi kao dvorište kući iznad, ili kao terasa. Mnogi posetioci i turisti se slažu da je ovo mesto jedno od najlepših u pokrajini, ne samo zbog svoje jedinstvene arhitekture, već i zbog predivne prirode koja ga okružuje.

Niko sa sigurnošću ne zna tačno datum kada je osnovan Palangan, ali je naseljen još od predislamskog razdoblja. Sam grad je u potpunosti uništen nekoliko puta. Sadašnja lokacija je postala ovom narodu dom pre nekih 500 godina, gde je naselje izgrađeno na ruševinama prethodnog sela.

Manje poznat deo Irana, selo uklesano u srce planine

Palangan nudi posetiocima uvid u životni stil koji je sve već davno nestao, daleko od beskrajnih velikih gradova, jednostavni životi seljaka ispunjeni su mirom i spokojom. Prevođenje stoke preko mostova, slušanje umirujućeg zvuka reke i jednostavno odmaranje pod hladom dudova dozvoljava da se ponovno čovek ponovo poveže sa majkom prirodom i dođe do dubokog osećaja unutrašnjeg mira.

Share.

Comments are closed.