Marrochino kafa, nezaobilazna italijanska navika

0

Marrochino možda zvuči kao nešto što je nastalo u Maroku, ali samo ime će vas navesti na pogrešan trag. Ime je dobio po marokanskoj koži od koje su u Italiji pravili šešire, a odlikuje ga lepa smeđa boja.

Bez obzira gde i u koji deo Italije putujete, uvek ćete naići na dobru kafu, Italijani prosto ne mogu živeti bez nje. Kafa je neizostavni deo italijanske kulture i deo je svakodnevnih rituala. Marrochino je prvi put napravljen u pijemontskoj regiji, na severozapadu Italije, u gradu Alesandrija. Svoje ime duguje marokanskoj koži koja se u Italiji koristila za pravljenje šešira, a karakteristična je po lepoj smeđoj boji.

Za ukusnu notu i slast, osim kvalitetne kafe, zaslužna je čokolada, kakao ili Nutella, u zavisnosti od kraja u kome se priprema. Od izuzetne važnosti je i pena od toplog mleka, što ovaj napitak čini izuzetno pitkim i ukusnim, i pomalo kaloričnim. Sam napitak je i poznat u svetu i veoma popularan baš zbog dodatka kakao praha ili čokolade, koji ublažava gorki ukus espresa i daje blago slatkast ukus kafi.

Osnovni sastojci za marocchino fondente su: kava za espresso, mrvice tamne čokolade, gorki kakao prah, tamni biber i vruće mleko.

Priprema:

  1. Napravite espresso i sipajte u staklenu čašu
  2. Dodajte mrvice tamne čokolade
  3. Bogato pospite kakaom u prahu i tamnim biberom
  4. Napunite do vrha penom i vrućim mlekom
  5. Još jednom pospite kakaom u prahu
Share.

Comments are closed.