Martinovanje 2017 u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba

0

U organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba održano je tradicionalno Martinovanje, u restoranu Velika Skadarlija koje se nalazi u boemskoj četvrti Beograda Skadarliji. Martinovanje je stari slovenački praznik vina, koji se u Sloveniji redovno proslavlja. To je praznik kada mlado vino ,,mošt”, prelazi u staro vino i vreme kad su zalihe spakovane u ambare. To je takođe i period kad zemljoradnici mogu malo da predahnu, odmore i zabave se.

,,Ova manifestacija, koja je velikim delom okrenuta ka turizmu i unapređenju istog, prilika je da se Slovenija predstavi kao zelena, aktivna i zdrava destinacija u kojoj svaki turista može da nađe ponešto za sebe i da oseti Sloveniju na pravi način, baš onako kako glasi čuveni slogan Slovenačke turističke organizacije ,,I feel Slovenia”. Svake godine promovišemo drugu slovenačku destinaciju i tako je ove godine na red stigla Nova Gorica. To je grad u Sloveniji, koji ima 70 godina i poznat je po crvenoj ruži, reci Soči, izvrsnoj hrani, vrhunskim vinima, a pre svega po ljubaznim ljudima. Naše druženje doprinosi, da Srbi više odlaze u Sloveniju, a Slovenci u Srbiju te se tako iz godine u godinu povećava broj turista. Kroz ovakvu saradnju ima poslova za sve nas” bile su pozdravne reči predsednice SPK, gospođe Danijele Fišakov.

Martinovanje u Beogradu je obeleženo velikim brojem zvanica. Činu krštavanja mladog vina su prisustvovali gospođa Dajana Baša, somelijer i rukovodilac TIC Nova Gorica, koja je kao stručnjak prva probala i procenila da je vino dovoljno ,,zrelo”, zatim gospodin Matej Arčon, gradonačelnik Nove Gorice, koji je predstavljajući lepote ovog kraja nazdravio svim prisutnima uz mlado vino, predsednica SPK Danijela Fišakov i ambasador republike Slovenije u Srbiji, Nj. E. Vladimir Gasparič, koji je pozdravio sve goste i naglasio:,,Sve je bolja saradnja između dve zemlje, ali i dalje postoje brojne mogućnosti i ogromni prostor za saradnju te unapređenje na području turizma i privrede u cilju što potpunijeg regionalnog povezivanja“.

 

Događaj je obeležio kulturno zabavni program uz zvuke slovenačko-srpskih pesama, tradicionalni gastronomski specijaliteti, poput kraškog pršuta, jurčkove paštete, paštefižola, pečenice, ribića u panceti, dinstane repice i drugih đakonija, spremljenih od vlasnika gostionice Žogica iz Nove Gorice. Svim tim specijalitetima su poseban užitak dodavala vrhunska vina iz Vipavske doline i Goriških brda poput Belog Pinoa, Zelene, Kaberne Sovinjona i mnogih drugih iz ove poznate vinske regije.

Posebno iznenađenje večeri bio je „sladoledni šov“, pripremanje sladoleda u velikoj ,,zidarskoj” mešalici sa tečnim azotom, koji je kod svih prisutnih izazvao posebno oduševljenje. Gosti su se zabavljali do kasno u noć i otišli kući punih stomaka i svakako predivnih utisaka jednog prelepog tradicionalnog slovenačkog događaja.

Partneri događaja bili su: Slovenačka turistička organizacija (STO), grad Nova Gorica, TIC Nova Gorica, TU! Magazin, Kras i Diplomacy& Commerce.

Share.

Comments are closed.