Masimo Botura priprema obroke za izbeglice

0

Refettorio je restoran čuvenog kuvara i šefa Masima Boture koji će priremati i razvoziti hranu u izbegličke kampove, a cilj ove akcije je skratanje pažnje na težak i nerealan položaj ljudi koji se nalaze u takvoj situaciji.

Italijanski šef čiji je restoran Osteria Francescana ove godine ponovo proglašen za najbolji na planeti, Masimo Botura, pre par godina je zajedno sa grafiti umetnikom JR-om otvorio narodnu kuhinju u Parizu. U ovom restoranu po imenu spremaju se kvalitetni, ukusni i zdravi obroci uglavnom od namirnica koje bi se bez razloga bacile, iako su u potpunosti ispravne.

Njegova osnovna ideja, osim toga što želi da iskoristi sve namirnice koje ostali restorani i prodavnice bacaju, je da pokaže javnosti da je položaj izbeglica u Francuskoj izuzetno loš i nehuman. Restoran poseduje specijalni kamion-kuhinju koji će razvoziti i služiti hranu izbeglicama koje žive u kampovima. Kako sam navodi, nije bitno koliko će hrane pripremiti i poslužiti koliko je bitno da javnost prestane da okreće glavu pred ovim problemom.

Kamion-kuhinja će za početak razvoziti par stotina obroka dnevno, a od države očekuje da podrži ovakvu akciju i da se priključi za opštu dobrobit svih, na taj način će se uticati na racionalnoj upotrebi i manipulaciji hrane i namirnica i činiće se humano i dobro delo.

Share.

Comments are closed.