Međunarodni viteški festival Just Out

0

Od 24. do 26. avgusta  održaće se Međunarodni viteški festival „Despot Stefan Lazarević“ – Just Out Manasija, gde će se obeležiti i važan jubilej, 600 godina od osnivanja manastira Manasija.

Međunarodni viteški festival promoviše srpsku kulturu i baštinu i slavi vitešku istoriju naroda. Osim promovisanja i demonstriranja viteškog umeća, na manifestaciji će se takođe degustirati srednjovekovna hrana i piće, obnoviće se neki od srednjovekovnih zanata, a bogat kulturno-umetničkog program dočaraće stari duh jednog prošlog vremena.

Organizovane su i brojne radionice, slikarska, grnčarska, mačevalačka, streličarska, a pored već tradicionalno domaće publike, biće prisutni brojni gosti iz zemalja okruženja. Broj učesnika ove manifestacije svake godine se povećava, pa je samo prošle godine nastupilo 400 boraca, dok se za ovu godinu očekuje više 500 učesnika. Posetioci festivala će moći i da premijerno pogledaju igrano-dokumentarni film o Despotu Stefanu Lazareviću „Naučiti mrak da sija“.

Zvanični podaci navode da je za poslednje 3 godine više od 150.000 ljudi je posetilo manastir Manasiju i učestvovalo na manifestaciji, a ove godine, svečano otvaranje je zakazano za petak, 24. avgusta od 20.00 časova. Festival je i ove godine potpuno besplatan za sve sve posetioce.

Za više informacija posetite zvaničnu internet stranicu festivala.

Share.

Comments are closed.