Milica Damnjanović, vođa marketinških komunikacija Reno-Nisan Srbija

0

Automobilska industrija i lavovi… Za mnoge, tipična uporišta testosterona i muškog principa, gde nema mesta za dame. Ipak, život nas uči da je često upravo suprotno i da na takvim mestima, svojom unutrašnjom snagom i sposobnošću vlada „nežniji pol“  

TU: Svi mladi lavovi imaju idole. Koju ličnost bi okarakterisali kao vaš poslovni uzor?

MD: Kaže se da svi mi na kraju izrastemo u naše roditelje. U mom slučaju, moj otac je taj čijim sam stopama nesvesno krenula. Od malih nogu sam imala pred sobom dobar primer kako treba pristupati poslu, a sada se trudim da to nadogradim kroz sopstvena iskustva.

TU: Kako izgleda vaš radni dan?

MD: Kao brza vožnja! Rutina u ovom poslu ne postoji, što u potpunosti odgovara mom temperamentu. Možda se to sa strane ne bi moglo zaključiti, jer većinu vremena provodim za računarom, ali iza tog ekrana su uvek novi i sveži projekti, od kojih svaki nosi jedinstvene kreativne i logističke izazove. Naravno, tu su i oni dani koje provodim van kancelarije, na specijalnim događajima. Najvažniji od njih je svakako Beogradski sajam automobila. U našoj industriji, on je neka vrsta praznika koji svake godine slavimo i za koji dajemo svoj maksimum. Nemoguće je opisati osećaj koji me preplavi kada, prvi put u toj godini, uđem u postavljenu halu. Jedan takav radni dan vam višestruko vrati svu energiju koju ste do tada uložili.

TU: A vaš uobičajeni odmor?

MD: Kad god ugrabim priliku, volim da otputujem negde gde nikada ranije nisam bila. Baterije ne punim ležanjem na plaži, već upijanjem novih iskustava. Kada putujem, mobilni telefon volim da ostavim u džepu, a fotografije pravim u sećanju.

TU: Šta je po vama ono što vas izdvaja od drugih?

MD: Mislim da je izdvajanje precenjeno. Ne morate biti u nečemu jedinstveni ili najbolji da biste bili uspešni. Najvažnije je da pronađete ono što vas ispunjava, onu karijeru kroz koju vaše najbolje osobine mogu da dođu do izražaja. Ja verujem da sam to pronašla, i smatram se vrlo srećnom zbog toga. Ako se po nečemu izdvajam, to je strast koju osećam prema onome što radim.

TU: Koja je vaša formula uspeha?

MD: Još uvek je usavršavam, i verovatno nikada neću prestati. Evo nekih zaključaka do kojih sam do sada došla. Upornost i skromnost su dobra osnova za početak. Kasnije, sa iskustvom, dolazi samopouzdanje. Ne treba nikada zaboraviti da ste deo tima, a za dobar timski rad, potrebno je uložiti napor da shvatite šta je vašim saradnicima važno, šta ih motiviše. Svakako da i sreća igra ulogu, a ja imam tu sreću da radim u kolektivu koji zaista potencira zajedništvo i neguje osećanje pripadnosti timu. U takvoj sredini je sve lakše.

TU: Šta biste poručili kao savet mladim lavovima koji tek dolaze?

MD: Ne bežite od onoga što jeste. Iskrenost je teško odglumiti, pogotovo pred iskusnijima u poslu. Ne tražite prečice već težite tome da učite, rastete i razvijate svoje znanje. Poštovanje koje na taj način možete da steknete nije ekspresno, ali je pravo, zdravo i dugotrajno.

Tekst: Petar Vušurović

Share.

Comments are closed.