Miodrag Radovanović, vlasnik Podruma Radovanović

0

Prva srpska privatna vinarija Podrum „Radovanović“ nastala je davne 1990. godine na sunčanim obroncima Šumadije, u Krnjevu, sadnjom rajnskog rizlinga. Enolog i tehnolog Miodrag Mija Radovanović idealno je spojio porodičnu vinsku tradiciju, iskustvo koje je stekao u vinariji Navip i povoljne klimatske uslove i uz mnogo neizvesnosti, odricanja i ulaganja napravio jedan od najprepoznatljivijih srpskih vinskih brendova. Danas ovaj podrum koji u svom zvaničnom nazivu i dalje nosi epitet mali iz vremena nastanka, godišnje proizvodi oko 200.000 flaša najkvalitetnijeg vina, i slobodno se može reći da ni po čemu ne zaostaje za svetskim vinarijama. O svojim počecima, višegodišnjem radu i planovima razgovarali smo sa Miodragom Radovanovićem, vlasnikom vinarije „Radovanović“.

TU!: Kako je počela vaša vinska priča?
MR: Kao i mnoge druge. Sa mnogo neizvesnosti, odricanja, ulaganja, znanja, energije i volje, ali i mnogo ljubavi. Ostalo su bili darovi prirode – bogata, plodna, zdrava pomoravsko-podunavsko-šumadijska zemlja i sunčano brdo Golać, sa „ružom“ vetrova, koja je stvarala posebne klimatske uslove. I naravno, odlučnost da se stalno napreduje.
TU!: Na šta ste posebno ponosni?
MR: Na rezultate tog truda i napora, odnosno na vrhunski nivo kvaliteta i njegovu prepoznatljivost i u stručnoj i u najširoj javnosti i to, kako u Srbiji, tako i van nje.
TU!: Imate devet etiketa. Koje su vam najdraže i zašto?
MR: Zapravo mnogo je više od devet etiketa, jer iza svih njih ne stoji samo sorta i kvalitet. Stoji mnogo više od toga. Na primer, iza etikete „Olimpijsko vino“ stoji priznanje da se uz sportiste kao predstavnik Srbije na Olimpijskim igrama u Londonu našlo i moje vino.
Iza etikete „Ambasadorsko vino“, nastale iz berbe u kojoj su učestvovali mnogi ambasadori u našoj zemlji, stoji velika humanost, jer sav prihod koji se ostvari od prodaje ovog vina odlazi za pomoć deci i ugroženima.
TU!: Koje srpsko vino biste izdvojili, a da nije vaše?
MR: Svako ono koje u sebi, uz kvalitet, sadrži energiju, volju i ljubav sa kojom je proizvedeno.
TU!: Dobitnik ste brojnih nagrada. Koja vam je najznačajnija?
MR: Uvek se, nekako, sa posebnim zadovoljstvom sećate prve, jer ona je priznanje da ste na dobrom putu, ali i poslednje, jer je potvrda da ste i dalje uspešni. Između toga, najveće priznanje je od onih koji su svih ovih dvadeset i nešto godina pili isključivo vino „Radovanović“, kao i onih mlađih, a takvih je sve više, koji sa mladalačkom samouverenošću dobrih poznavalaca piju moje vino. I nije nam želja da budemo najveći „mali“ podrum, već da i dalje ostanemo najbolji.
Posebna nagrada mi je, kada i od jednih i od drugih čujem rečenicu: „Zaista, vrhunsko vino.“
TU!: Kako komentarišete vremenske uslove poslednjih meseci i kako su oni uticali na vaš posao?
Kako zna da nas obilato nagradi, tako priroda zna ponekad i da se poigra sa nama.Stečeno iskustvo, ali i mudrost starijih vinara, naterali su me da pri projektovanju podruma, njegovih kapaciteta i opreme, predvidim i ovakve vremenske uslove.
Naši tankovi u vinariji, bačve i burad su puni zaliha vina za naredne dve godine, tako da nas manji ovogodišnji rod ne zabrinjava, ali će se, svakako, odraziti na sveukupno poslovanje Podruma i nove investicije.
Ono što je za moj Podrum najvažnije u celoj ovoj situaciji, jeste da ćemo tržištu i našim kupcima i dalje isporučivati vrhunski kvalitet vina. Tu vremenski uslovi poslednjih meseci neće imati uticaja.
TU!: Skoro ste počeli da izvozite vino u Australiju. Koje su najznačajnije zemlje kada je reč o izvozu vaših vina?
MR: Priznanja, medalje i odličja, koja su moja vina dobijala izvan Srbije poslednjih godina, otvorila su vrata za izvoz.
Ona se danas mogu naći u Nemačkoj, Austriji, Danskoj, Belgiji, privatnim kanalima su stigla i u Južnoafričku republiku, gosti moje vinarije iz Amerike služili su ih svojim prijateljima u Kaliforniji. Ali, to su tek prvi koraci.
TU!: Koji su vaši planovi?
MR: Vino uvek donosi nove izazove i podstiče vas na nova traganja za još boljim kvalitetom. Biće tu i kako vi kažete, novih etiketa. Završavamo još jedan industrijski objekat, osnovali smo književnu nagradu Podrum „Radovanović“, koja će biti dodeljivana vrhunskim književnim stvaraocima kojima je vino bila inspiracija. Podsticaću i pomagati moje kolege da zajednički učinimo Srbiju prepoznatljivom i po vrhunskim vinima. Mnogo je, dakle, posla i dobrog vina pred nama.

Share.

Comments are closed.