Mlekara koja će sir i kajmak proizvoditi samo za ugostiteljske objekte

0

U okviru projekta pregogranične saradnje pod nazivom “Od mleka sa naših planina”, opština Čajetina dobila je sredstva u iznosu od 170 hiljada evra za izgradnju mlekare u Krivoj Reci. Predviđeno je da mlekara bude kapaciteta tri hiljade litara mleka, a proizvodiće se sir i kajmak, i to isključivo od mleka iz zlatiborskih sela.

Mlekara u Krivoj Reci za početak će zapošljavati tri radnika, koji će raditi na otkupu mleka i preradi, a laboratorija koja već radi, baviće se kontrolom kvaliteta i ispravnosti mleka.

U toku su građevinski radovi na mlekari. Uporedo sa radovima, radi se i na istraživanju stanja na terenu – kontaktiraju se budući kooperanti – gazdinstva, od kojih će krivorečka mlekara otkupljivati mleko.

Istovremeno, istražuje se i tržište, jer će sir i kajmak, koji će se ovde proizvoditi, biti plasirani samo po hotelima i restoranima na teritoriji čajetinske opštine, a najviše na Zlatiboru.

Uporedo sa mlekarom, radi se i na realizaciji postavljanja mlekomata, i to na zlatiborskoj pijaci, gde će moći da se kupi zlatiborsko pasterizovano, ali neobrano mleko.  Najkasnije u prvim nedeljama juna meseca, mlekara će početi sa radom.

Izvor:  Glas zapadne Srbije

Share.

Comments are closed.