Moderna i tradicionalna Ženeva

0

Od svih švajcarskih gradova Ženeva je nekako najkompletnija. Moderna i tradicionalna, užurbana i opuštena, zanimljiva i dosadna, ekskluzivna i pristupačna. Ženevu zaista možete doživeti na mnogo različitih načina, ali je teško poreći da ima sve što je jednom gradu potrebno da bude turistički dragulj. Čuveni švajcarski grad ima kosmopolitski duh, poput Londona ili Pariza, a zadržao je šarm i toplinu alpske varoši.

No, Ženeva ipak nije prepoznata kao turistički biser na široj, evropskoj ili svetskoj sceni. To najvećim delom može ‘zahvaliti’ visokim cenama, zbog kojih mnogi teško mogu priuštiti boravak ovde, pa se glas o njenim kvalitetama teško širi. Naime, Ženeva je stalni član različitih popisa najskupljih deset svetskih gradova, a u Švajcarskoj se za titulu najskupljeg uporno ‘bori’ sa Zürichom.

Smeštena je na zapadnoj obali istoimenog jezera i predstavlja metropolu u malom pakovanju sa oko 200.000 stanovnika u užem i 750.000 u širem području. Oni koji imaju sreću onde provesti neko vreme, mogu uživati u najraznolikijem švajcarskom gradu. Ženeva je po veličini treći grad u Švajcarskoj i najveći na francuskom govornom području. Francuskom, čiju granicu i središte grada deli tek nekoliko kilometara, okružena je s tri strane, a s ostatkom matične zemlje spaja je tek uski koridor, pa ne čudi što se francuski uticaj oseti na svakom koraku.

Pred znatiželjnim turistima prostiru se “ulickane” ulice, redovi ekskluzivnih hotela i banaka, a sve pod konac… Grad je središte evropske elite, bankarski centar, ali i domaćin mnogih svetskih organizacija, među kojima je i evropsko sedište Ujedinjenih nacija.

Životni standard u Ženevi je na najvišem nivou, kao i cene! I za najmanju sitnicu, potrebno je ruku zavući duboko u džep, što ne pada lako turistima, posebno kada se u obzir uzme činjenica da najglamurozniji švajcarski grad ima ekskluzivne radnje sa najfinijom robom, koje neodoljivo mame sve, posebno dame.

Slična situacija je i sa noćnim životom. Iako mali grad, Ženeva ima mnogobrojne klubove i diskoteke. Međutim, ako nemate pedesetak evra u novčaniku, koliko košta nekoliko pića, bolje da zaboravite na provod. Ipak, ovo je stecište glamura, luksuza i prestiža.

Ženeva je poznata i kao svetska predstonica satova. Posebno mesto pripada Patek Philippeu, najboljem svetskom proizvođaču satova, čiji se proizvodi na aukcijama prodaju za milione dolara. Ako ste obožavatelj satova, za istraživanje nema boljeg mesta od Ženeve, s obzirom da je stvar prestiža onde izložiti svoje najbolje modele, od kojih mnogi nikad ni ne stignu na manja tržišta.

Mnogi posetioci najviše novca potroše na nakit, jer u najekskluzivnijim juvelirnicama na svetu mogu da kupe najkvalitetnije dijamante, rubine, safire, zlato, kao i švajcarske satove. Kao suvenir obavezno uzimaju i vrhunske mlečne čokolade, nezaboravnog ukusa. Najbolje prodavnice nalaze se u popularnoj Trgovačkoj ulici. Posle šopinga, većina pravi predah uz kafu, espreso u nekom od mnogobrojnih kafea košta od tri do pet evra, a ručak u “skromnijem” restoranu najmanje 15 evra po osobi.

 

Share.

Comments are closed.