Mona Liza iz Srbije, Viminacijumska lepotica stara 1700 godina

0

Glavni grad nekadašnje rimske provincije Gornje Mezije još uvek nije spreman da svetu otkrije svoje tajne. Zagonetni pogled mlade žene, freska koja se nalazi na jednoj od dvadeset osam antičkih grobnica u Viminacijumu, iznenadio je sve.

Mona Liza iz Srbije, Viminacijumska lepotica stara 1700 godina

Viminacium, današnji Kostolac u blizini Požarevca, mesto gde se Mlava uliva u Dunav, jedan je od najznačajnijih rimskih gradova i vojnih logora od I do VI veka. Viminacijum je imao skoro 50.000 stanovnika, i bio je jedan od najvećih gradova Rimskog carstva. Osnovan je u I veku nove ere i bio je najznačajniji legijski logora na Dunavu.

Do sada, arheolozi su uspešno istražili oko 14.000 grobova sa više od 40.000 predmeta, što je najveći broj istraženih grobova u arheološkoj istoriji, imajući u vidu da se sve druge velike rimske nekropole nalaze ispod današnjih gradova. Osim grobnica, ostatka grada, brojnih predmeta koji nam govore o kulturi i životu tadašnjeg naroda, Viminacijum krije jednu interesantnu i zanimljivu tajnu.

Mona Liza iz Srbije, Viminacijumska lepotica stara 1700 godina

Najveća atrakcija, bar kad je Srbija u pitanju, jeste možda i jedna od najvećih tajni ovog rimskog grada. U pitanju je freska koja se nalazi na jednoj od dvadeset osam antičkih grobnica, nazvana Antička Mona Liza, delo o kome se baš ništa ne zna na ovim prostorima.

Postoje određeni izvori koji nam govore da je Viminacijumu u to vreme živeo slikar čije se ime ne pominje, koji je oslikavao unutrašnjost grobnica. Blago Viminacijuma je po svemu sudeći njego delo, a umetnička dela u  Viminacijumu poseduju poseban i dekorativan stil,  i drastično se razlikuju od dela kojima su ukrašavane grobnice u Italiji i u drugim delovima Rimskog carstva.

Mona Liza iz Srbije, Viminacijumska lepotica stara 1700 godina

Od kurioziteta, treba navest da se Antička Mona Liza upoređuje sa Da Vinčijevom Mona Lizom, i da ta dva umetnička dela imaju dosta sličnosti, bez obzira na činjenicu da ih deli više od 1000 godina. Antička Mona Liza je odevena u skupocenu i živopisnu haljinu, sa najverovatnije zlatnim detaljima, a njen zagonetni pogled u stranu i ruka savijenu u laktu gotovo da je identična položaju koji ima Mona Liza u muzeju u Luvru.

Grobnica sa freskom se nalazi na dubini od 5 metara, i zaista čini neverovatno vredno kulturno-umetničko i istorijsko nasleđe Srbije. Ovakvu fresku teško je naći bilo gde drugde u svetu, pa je tim, osim istorijskog i kulturnog potencijala, njen turistički potencijal od zaista neprocenjive vrednosti.

 

Share.

Comments are closed.