Monemvasija, skrivena grčka romantika

0

Ovaj grad je poznat još kao Gibraltar istoka, i danas je poznata i popularna turistička destinacija. Svi srednjevekovni spomenici i sve znamenitosti su obnovljene, a mnogi od njih su pretvoreni u hotele i turističke objekte.

Monemvasija, skrivena grčka romantika

Monemvasija je stenovito ostrvo koje se nalazi na istoku Peloponeza u Grčkoj, povezano sa kopnom samo nasipom dužine oko 200 metara. Ostrvo je široko je oko 300 metara, dugačko skoro kilometar, i na njemu se nalazi skriven gradić Monemvasija.

Monemvasija, skrivena grčka romantika

Ovaj gradić datira još iz 6. veka, kada je ostrvo prvi put naseljeno. Njegova istorija je bila ispunjena usponima i padovima, osvajan je nekoliko puta od strane raznih osvajača, a mirni period počinje početkom 19. veka, kada je posle grčkog rata dobio svoje sadašnje mesto.

Monemvasija, skrivena grčka romantika

Ostrvo je u samom početku imalo naselje na vrhu, na platou koji sada ima ime Gornji grad. Vremenom se naselje širilo, a skriven i ušuškan položaj omogućio je da se razvije grad koji je u neka stara vremena bio čak i trgovački centar, i jedna od većih luka. Njegov konačni oblik i formu uobličili su marljivi Grci, veseo i razigran narod, poštujući ponosno svoju istoriju, i svoje mesto u Mediteranu. Kao turistička meka, grad je postao poznat skoro slučajno 1970. godine, i od taga ima važno mesto u turističkom miljeu Grčke.

 

Share.

Comments are closed.