Na ostrvu Sveta Jelena proizvodi se retka skupa kafa

0

Kafa koja se proizvodi na ostrvu sveta Jelena, gde je Napoleon Bonaparta proveo poslednje dane u egzilu, jedna je od najboljih vrsta kafe arabika na svetu.

Za male količine kafe sa ovog ostrva, koje je administrativna jedinica britanske prekomorske teritorije, plaćaju se astronomski visoke cene.

“Jedina pozitivna stvar na Svetoj Jeleni je kafa”, rekao je jednom prilikom Napolen.

Dva veka kasnije, zrno arabike proizvedeno na malenom ostrvu udaljenom 2.800 kilometara od Angole, i dalje je jedan od njegovih retkih aduta.

“Kafa arabika sa Svete Jelene smatra se jednom od najboljih na svetu zahvaljujući voćnim i cvetnim notama agruma i karamele, koje neodoljivo podsećaju na njihovo jemensko poreklo”, objašnjava uvoznik iz firme “St.Helena Trejding”.

Plantaže kafe na ovom ostrvu površine 420 kvadratna kilometara sa oko 4.300 stanovnika, decenijama su bile napuštene a tokom 90-tih godina prošlog veka su obnovljene.

Preduzeće koje se bavilo prodajom kafe po astronomskim cenama u luksuznim radnjama Herods u Londonu bankrotiralo je, a državna firma Solomons preuzela je 2009. plantažu Bambu Hedž.

U redovnim okolnostima proizvodnja na ovoj plantaži dostiže jednu do 1,5 tona godišnje, ali ove godine berba neće biti veća od 200 kilograma, što je tek “srk” kafe u poredjenu sa ukupnom prošlogodišnjom svetskom proizvodnjom koja je dostigla 8,5 miliona tona.

Ova kafa se prodaje na jednom od retkih internet sajtova koje je još imaju u ponudi po ceni od 21 funte za pakovanje od 125 grama, ili za 232 evra po kilogramu.

Dobra vest za ljubitelje ove retke vrste kafe je ta što je Solomons zasadio ovu kuluru na još jednoj plantaži, a planira da otvori i treću, tako da bi godišnja proizvodnja arabike sa Svete Jelene mogao da dostigne pet tona.

Share.

Comments are closed.