Najbolje vreme za kupovinu avio karte

0

Nije lako snaći se u moru ponuda avio kompanija, u situaciji kada za jedan isti let postoji više od desetak kategorija cena. “Za avion sa, na primer, 150 sedišta, može biti čak 50 različitih cena”.

Ukoliko ste barem jednom u životu tražili avio karte, sigurno znate da se njihova cena često menja. Cene avio karata imaju puno veće fluktacije nego cene nekih drugih proizvoda koje kupujemo u životu, što svakako može da bude frustirajući faktor, kada karta koju smo danas odlučili da kupimo, odjednom poraste za 50 evra.

Za kupovinu avio karte za letove iz Beograda najbolje vreme – svakako NIJE u poslednjem trenutku pred let – jer su tad avio karte najskuplje. Ko želi da putuje avionom po najnižoj ceni mora da prati promocije, spremi novac i brzo reaguje. Nažalost, nekadašnja pravila da je najjeftinije putovati radnim danima, noćnim letovima i ostati više od pet dana više ne važe, jer su se pojavile kompanije sa istoka koje su potpuno promenile tržište.

Najbolje vreme za kupovinu avio karte

Kupite avio karte 7 do 8 nedelja pred let

Avio kompanije skoro su obelodanile da su cene avio karata najjeftinije 7 do 8 nedelja pred let! Znači, ono pravilo koje ste negde čuli da što ranije kupite kartu ona je jeftinija, nikako nije tačno.

Sakupljajte milje na letovima

Sakupljanje milja na letovima poznato je kao Travel hacking. Iako možda zvuči sumnjičavo, Travel hacking je savršeno legalna stvar i podrazumeva ponašanje po određenim pravilima avio kompanija, hotela i kreditnih kartica i korišćenjem ovih propisa i procedura da dobijemo besplatne letove, smeštaj ili neke druge benefite.

Proverite pojedinačno svaku lou-kost kompaniju

Sajtovi na kojima stoje uporedne cene, poput kayak.com, možda vam neće završiti posao. Neke lou-kost kompanije, kao što je “Southwest” u SAD, ili “Rajaner” u Evropi, ne dopuštaju da se njihove cene prikazuju na popularnim sajtovima za upoređivanje cena. Zbog toga proverite svaku kompaniju posebno. Obratite pažnju na eventualne dodatne troškove koji povećavaju cenu, kao što je doplata za prtljag.

Najbolje vreme za kupovinu avio karte

kada je najgore vreme za kupovinu karata?

Nekoliko dana pred let, kao što se i očekuje. Međutim, slična je situacija ukoliko kupite kartu previše rano, odnosno čim se let pojavi, jer tako gubite mogućnost akcija i eventualnih popusta koje će taj let kasnije imati.

Kao primer ovoj teoriji, uzet je let na relaciji Milano-Pariz, 300 dana pred polazak. Cena karte bila je više manje ista prvih 75 dana, a onda 225 dana pred let, cena je počela da se spušta i na 104 dana od leta, cena je bila više nego 40% povoljnija u odnosu na cenu prvoga dana. Cena je padala sve više i više u narednom periodu, a svoju najnižu tačku dostigla je upravo 54 dana pred let, nakon čega je počela opet da ide ka gore. Na 2 nedelje pred let, cene su počele naglo da skaču te se ovaj period od oko 14 dana pred let, do samog leta, pokazao kao najgori trenutak za kupovinu avio karata.

Ignorišite mitove. U poslednjih nekoliko godina internetom se raširila glasina da aviokompanije prate vašu internet pretragu, i svaki naredni put kada pristupite njihovim sajtovima povećavaju cenu karata. Međutim, to je zabluda. Brisanje ‘kolačića’ neće pomoći, kao ni kupovina određenim danima, ili u trenutku objavljivanja reda letenja.

Photos: Pixabay
Share.

Comments are closed.