Najbolji svetski deserti 1. deo

0

Desert je uvek zauzimao posebno mesto na proslavama i tradicionalnim praznicima, i uvek je bilo teško odabrati najbolji. Možda najomiljeniji, to možemo da razumemo, ali najbolji, ne teško…

Poslastice i slatkiši su oduvek bili vezani za detinjstvo, za neke bezbrižne periode života kada je razlika između čokolade i kolača sa višnjama značila praktično sve u životu. Baš zbog toga, zbog subjektivnih osećaja i sećanja, i zbog uticaja lokalnih ukusa i sastojaka, teško je izabrati najbolji desert. Ovo je lista najboljih svetskih poslastica, svaka zemlja je dala svog kandidata.

Alfahores, Južna Amerika

Alfahores su nežni i jednostavi kolači koji se tradicionalno prave u Peruu. To je u osnovi mlečni kolač sa puterom, ispunjen karamelom ili vanilom, a postoji i verzija gde je ceo kolač potopljen u čokoladu. Upravo zbog svoh bogatog ukusa i jednostavne izrade, postali su savršenom osnova za kreativne kuvare Latinske Amerike.

Najbolji svetski deserti

Štrudla od jabuka, Austria

Po legendi, ova svima poznata poslastica se pravi od domaćih kora, od pšeničnog brašna. Kore, bar stari pričaju o tome, a mi moramo da se složimo, se razvlače do te mere, da se kroz njih mogu slobodno čitati novine. Nakon toga, kore se filuju punjenjem od jabuka, filom koji često u sebi sadrži i suvo grožđe, neku vrstu orha, pa čak i prepečene zaslađene prezle. Rezultat se može probati praktično svugde, ali pravi Apfelstrudel jedino u Austriji.

Najbolji svetski deserti

Baklava, Turska.

O baklavi se takođe sve skoro zna, sem originalnog recepta, koji se tradicionalno i ljubomorno čuva. Sa jednostavnom listom sastojaka i beskrajnim varijantama, baklava se svrstava među najuzbudljivije poslastice na svetu. Čim budete ugledali tepslije sa malim ukusnim zalogajima sečenim “na dijamante”, znaćete da tu svaka šala prestaje.

Najbolji svetski deserti

Švarcvald torta, Nemačka

Zajedno sa bajkama i dvorcima planinskog dela ove zemlje, Nemačka je poznata kao dom jedne od najlepših poslastica na svetu, sa adekvatnim imenom Švarcvald, što u prevodu znači crna šuma. Radi se o tamnom kolaču od čokolade sa sirupom od višanja, sa šlagom, kao i sa svežim voćem. Ima tu još dosta svega, ali osnovu čini ovo. Dobro, i brendi napravljen od višanja, bez njega ne može.

Ako to nije dovoljno ukusno, cela stvar se prekrije čokoladom, i doda još šlaga, i još voća. Nemci su ponosni na svoj kolač, i trebaju biti, sa njim nema greške, on je kao onaj treći točak na dečjem biciklu, sa njim se bez problema ulazi u magični svet slatkih stvari, odličan je za neiskusne.

Najbolji svetski deserti

 

Share.

Comments are closed.