Najduži let na svetu, sedamnaest sati i deset vremenskih zona

0

Avio-kompanija “Katar ervejz” uspešno je obavila najduži komercijalni let na svetu na liniji Doha-Ouklend, preletevši 14.535 kilometara za 16 sati i 23 minuta.

“Sleteli smo u Ouklend zvanično”, objavio je katarski avio-prevoznik na Twitteru, precizirajući da je avion na letu QR920 sleteo na aerodrom u nedelju u 18,25 časova po Griniču, pet minuta pre predvidenog roka, nakon 16 sati 23 minuta leta, prenosi agencija Frans pres.

Dugolinijski Boing 777-200LR prešao je tokom svog maratonskog leta 10 vremenskih zona, navodi katarski avio-prevoznik, ističući da je let bio duži od ukupnog trajanja trilogija “Gospodar prstenova” i “Hobit” snimljenih na Novom Zelandu.

U martu prošle godine, vazduhoplovna kompanija “Emirejts” je uvela komercijalnu avio-liniju Dubai-Ouklend u redovan red letenja, koji je sa 14.200 kilometara smatran najdužim svetskim letom.

Postoje tvrdnje da najdužu vadušnu liniju u pogledu distance drži “Er Indija” letom na liniji Delhi-San Francisko, ali, kako navodi Frans pres, kada se meri kilometraža na zemlji onda je linija Doha-Ouklend još duža.

Izvor: Tanjug

Share.

Comments are closed.