Najepši grad Baltika pun legendi

0

Ovaj grad se nikada ne očekuje, on se isključivo doživljava. To je grad gde se nova ljubav rađa sa svakom novom ulicom. Krenete Amsterdamom, prođete kroz Berlin, završite na kraju ispred monumentalnog komunističkog spomenika. Dakle, Riga.

Najepši grad Baltika pun legendi

Riga je najveći grad Baltičkih država, svakako i najživlji, i najlepši. Njegovi široki bulevari koji okružuju parkove, arhutektura koja varira od nakinđurenog Art nouveau-a do strogog socijalističkog realizma, negovana gastronomska scena, kao i mladalačka pozitivna energija severnog grada ostaviće u čudu svakog.

Riga ima nešto više od 700.000 stanovnika, što je gotovo trećina čitave Letonije. Do početka devedesetih je bila prilično zapuštena i razrušena, i to je nasleđe koje je grad morao da nosi još od Drugog svetskog rata, Sovjeti su poznati po tome da im estetika nikad nije bila jača strana. Nakon nezavisnosti, grad se brzim koracima oporavlja i postaje pravi turistički biser ovog dela Evrope.

Najepši grad Baltika pun legendiStari grad je kao neki muzej na otvorenom pa je pod zaštitom UNESCO-a, i on je svakako najposećeniji deo. O njemu je već skoro sve ispričano, ostaje samo da se doživi ta poletnost i energija koja skoro da se ne očekuje u ovakvom okruženju. Pored brojnih gotičkih crkava i ostataka dvoraca, najzanimljivija četvrt  za posetu je Art nouveau deo, a u Rigi ima najviše takvih zgrada, jer je nakako grad baš tada procvetao, kad je bio Art nouveau na vrhuncu popularnosti. Riga je tada posedovala poprilično bogatsvo, pa su najbolje arhitekte i majstori iz Evrope dolazili i ostavljali svoj počet u vidi kuća i palata.

 

Da je grad put suprotnosti, govori i činjenica da se baš ovde nalazi i najveća pijaca u Evropi, a čine je pet delova površine 70.000 kvadratnih metara, i ona je pod zaštitom je UNESCA. Ona je sjajan primer kulutre i tradicije naroda, pijaca već godinama odoleva modernim tržnim centrima i buticima, ona je mesto i jeftine kupovine i mesto gde se narod okuplja, kako bi se družio i veselio. Službeni jezik je Letonski jezik, priznat međunarodno, a stanovništvo je mahom ruskog porekla.

Najepši grad Baltika pun legendiUkoliko se odlučite za posetu, trebaće vam bar 3 dana, za sam grad i okolinu. Kao izlet, preporučuje se odlazak na lokalno letovalište Jurmala na obali Baltičkog mora, mada, iako je na obali mora, nije to ono letovalište koje se očekuje, ipak je Letonija na severu. Međutim, svakako je vredno pažnje i obilaska, lepa arhitektura, Art deco hoteli, šetališta koja obiluju  lokalima sa internacionalnim i domaćim specijalitetima zabaviće vas kao nikad do tad. Posebno 500 kilometara duga peščana plaža, i nebrojeno velik broj ljudi koji se kupa, iako je temperatura +19 stepeni.

 

Letonija je zemlja koju svakako treba posetiti, i iznenaditi se koliko je dobar, bogat i sadržajan život na severu, a Riga je kao neka torta, dekorativna i spremna za izložbu, odličan izbor za city break, produženi vikend ili možda za neki godišnji odmor, zašto da ne?

Share.

Comments are closed.