Najlepši dvorci Evrope – prvi deo

0

Dvorci su neke od najvažnijih istorijskih građevina na svetu, a definitivno su među najlepšim i najimpresivnijim. Nekada dom slavnih ratnika, sada inspiracija za mnoge bajke, priče i legende, oni već vekovima rasplamsavaju maštu ljudi, podsećajući ih na neka stara vremena kada je čast i junaštvo bilo na prvom mestu.

Neuschwanstein, Nemačka

Na vrhu stene iznad kanjona, 5 kilometara istočno od Fussena, nalazi se jedan od najbajkovitijih dvoraca na svetu, Neuschwanstein, što bi u prevodu značilo Novi labudov kamen. Iako je zapovest kralja Ludwiga II, koji ga je i izgradio, bila da se dvorac sruši nakon njegove smrti, na našu sreću njegova želja nije ispunjena. Svet je dobio još jednu neverovatnu građevinu, a Volt Dizni inspiraciju za dvorac Trnove ružice.

Najlepši dvorci Evrope - prvi deo

Alcázar de Segovia, Španija

Alcázar de Segovia je srednjovekovni dvorac koji se nalazi u starom španskom gradu Segovia, nastalom još u 2. veku pre nove ere. Dvorac je smešten na strateškom položaju ušća dve reke ispod planine Guadarrama i jedan je od najslikovitijih dvoraca u Španiji, posebno zbog svog oblika koji podseća na pramac velikog broda. Osim utvrđenja, u dvorcu je bio smešten državni zatvor, kraljevska artiljerija i vojna akademija, a je tu danas muzej i vojni arhiv. Unutrašnjost dvorca je u savršenom skladu sa njegovim spoljim izgledom, mnoge prostorije su ukrašene raskošnim trakama i zidnim ornamentima u mavarskom stilu iz Seville.

Najlepši dvorci Evrope - prvi deo

Alnwick Castle, Engleska

Alnwick Castle je srednjovekovno utvrđenje i uporište moćne porodice Percy, Vojvode od Northumberlanda, koja se nalazi u istoimenom gradu u Northumberlandu, u grofoviji u severnoj Engleskoj. Ovaj dvorac je možda i najinteresantniji u Engleskoj, datira iz 11. veka, i prava je slika i prilika srednjevekovne Engleske. Danas je on jedna od najposećenijih znamenitosti u zemlji, i mesto gde su snimani brojni filmovi i događaji.

Najlepši dvorci Evrope - prvi deo

Château de Chaumont, Francuska

Nešto manje od 200 kilometara južno od Pariza, između gradova Tours i Blois, na 40 metara od obale Loare, u prirodnoj oazi nalazi se predivan dvorac Château de Chaumont. Dvorac je osnovan u 10. veku, a od 1840. godine je proglašen Nacionalnim spomenikom. Dvorac je sada muzej, gde se svake godine održavaju različite manifestacije i događaji.

Najlepši dvorci Evrope - prvi deo

Share.

Comments are closed.