Najposećeniji gradovi sveta i efekti prekomernog turizma

0

Ujedinjene nacije su proglasile 31. oktobar svetskim danom gradova i tom prilikom objavljena je  studija o održivom turizmu i globalnoj urbanizaciji. Laskavu titulu najposećenijeg i najljubaznijeg grada odneo je Singapur dok je među poslednjima Amesterdam, grad čiji je turistički kapacitet odavno prevaziđen. To što više nećete moći da napravite fotografiju nekog vama značajnog mesta od silnih turista koji ushićeno prave selfi samo je deo problema koji se globalno odražava na sve.

Prilikom objavljivanja studije napravljena je i rang lista koliko su gradovi posećeni, kako prekomerni turizam može negativno uticati na duh lokalne zajednice i kako se to odražava na iskustva posetilaca. Da bi mogli  da naprave listu, anlizirali su preko 500 gradova i turističkih destinacija i kao osnov su iskoristili upitnike gde su se posetioci i novinari  izjašnjavali kako se osećaju, kako prilikom poseta funkcioniše saobraćaj i infrastruktura, koliko su sigurni i bezbedni. Kad jedan grad dostigne limit svog kapaciteta za broj turista koje može da primi, javljaju se brojna pitanja poput opšte prenatrpanosti, dugih redova kod znamenitosti i atrakcija i svakako povećanja troškova života. Međutim, iako je sve tamnija ova strana medalje, svi se svojski trude da privuku što veći broj turista. Kao opravdanje za to može poslužiti statistika čiji su podaci iznad očekivanja, međunarodni turizam beleži konstantan rast u zemljama gde je evidentan ekonomski oporavak.

Među gradovima koji su najposećeniji i koji su najspremniji za turiste nalaze se Singapur, Bangkok, Stokholm, San Francisko, Oslo, Dablin, Kopenhagen, Cirih, Toronto.

Gradovi koji su takođe u vrhu posećenosti, ali zbog prevelikog broja turista imaju problema sa funkcionisanjem, su Amsterdam, Venecija, Barselona,  Meksiko Siti, Budimpesta, Hanoj, Pariz i mnogi drugi. Treba napomenuti da je i susedna Hrvatska među prvih 100 sa Dubrovnikom i Splitom.

Kao kuriozitet, studija je otkrila impresije ispitanika i novinara koji su radili na istraživanju. Oni su izneli neka svoja viđenja koja su i više nego interesantna. Navodi se primer Singapura, grada sa trenutno najvećim brojem turista. Naime, u  Singapuru plaćate kaznu ako jedete u metrou ili žvaćete žvaku u centru. Evo par primera:

Kopenhagen je najlepši grad.

Abu Dabi je najsigurniji grad na svetu.

Oslo je najsrećniji grad na svetu.

U Parizu su ljudi najspremniji  da otvore vrata svog doma.

Singapur je najorganizovaniji.

Share.

Comments are closed.