Najpoželjniji pasoši na svetu – Koja mesta su zauzele zemlje regiona?

0

Passport Index objavio je svoje godišnje rangiranje s kojim državljanstvom možete u najviše zemalja putovati bez vize. Na prvim pozicijama su brojne evropske zemlje, ali i pojedine zemlje Balkana imaju dobar rejting.

Ako želite da putujete po svetu, onda je najbolje ako posedujete nemački ili singapurski pasoš. Prema rangiranju koje donosi Passport Index za 2017. godinu, Nemačka se zajedno sa Singapurom nalazi na prvom mestu kad je u pitanju bezvizno putovanje po svetu. Prema toj listi nemački ili singapurski državljanin može putovati u 159 zemlje sveta bez turističke vize.

Odmah na drugom mestu se nalazi Švedska, pa tako kao Šveđanka ili Šveđanin možete putovati u 158 zemalja. Treće mesto dele Danska, Finska, Italija, Francuska, Španija, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Na četvrtom mestu našle su se Švajcarska, Holandija, Luksembourg, Belgija, Austrija, Portugal, Malezija, Japan, petom Irska i Kanada, šestom Grčka, Novi Zeland i Australija, a na sedmom Island. Osmo mesto zauzele su Malta i Češka, deveto Mađarska, dok je deseto pripalo Poljskoj.

Kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije, najbolje prolazi Slovenija koja se nalazi odmah na 11. poziciji, a to znači da slovenački državljani bez vize mogu putovati u 149 država na svetu, ali, ni hrvatski pasoš ne stoji loše, naime na 15. je mestu, pa tako za državljane Republike Hrvatske bezvizni režim važi za 143 zemlje.

Nešto dalje iza toga, na 37. poziciji nalazi se Srbija čiji državljani bezvizno mogu putovati u 112 zemalja sveta, a sledi na 40. poziciji Makedonija, s mogućnošću putovanja u 107 zemalja sveta bez vize za njene državljane.

Crna Gora je završila na 42. mestu. Njeni državljani mogu bez vize putovati u 104 zemlje. Na 44. mestu sledi Bosna i Hercegovina za čije državljane bezvizni režim važi za 102 zemlje. Iza Bosne i Hercegovine se od zemalja regije Zapadnog Balkana jedino nalazi Albanija na 46. poziciji.

Izvor: Radio 021

Share.

Comments are closed.