Najskuplje namirnice na svetu

0

U osnovi svakog gastronomskog opusa jeste i mogućnost degustiranja i ekperimentisanja sa različitim naminicama i sastojcima. Ekskluzivnost jeste svakako činjenica da su pojedine namirnice izuzetno cenjene, samim tim i skupe, pa tako pojedini specijaliteti prevazilaze standarde i okvire, recimo, pristojnosti.

Šafran

Šafran je najskuplji začin, skuplji od zlata, i to uglavnom zbog procesa uzgajanja. Šafran je suva biljka, kod koje je potrebno izuzetno mnogo cvetova i biljaka, recimo prostor veličine fudbalskog igrališta da bi se proizvelo možda pola kilograma začina. Šafran se prodaje u vrlo malim količinama, jer je začin sam po sebi vrlo jak i dovoljne su mrvice da bi se osetio ukus. Jedan od najboljih je španski coupe grade, gde gram košta i do 20 dolara.

Kona nigari voda

Kona nigari je najskuplja voda na svetu, i ona se nalazi na dubini od 610 metara ispod okeana kod Havaja. Zbog svoje dubine, i mesta gde je pronađena, smatra se da je u potpunosti čista i nezagađena, a svojim sastavom pomaže kod mršavljenja i poboljšanja kvaliteta kože. Kona nigari voda je najpopularnija u Japanu, gde 750ml košta oko 400 dolara.

Beli tartufi

Beli tartufi su izuzetno skupi i retki, i jedino se mogu pronaći tokom par meseci u godini i to u jednom delu Italije. Poznata je činjenica da njih mogu najbolje pronaći istrenirane životinje, i to psi i svinje. Količina od 1 kilograma koša i do 4000 dolara.

Wagyu govedina

Wagyu govedina je posebna vrsta mesa koja dolazi iz Japana, i radi se o govedini koja ima masnoću koja se topi na izuzetno niskim temperaturama, zbog čega je meso vrlo sočno i poželjno. 1 kilogram wagyu govedine košta oko 200 dolara.

Almas kavijar

Najskuplji kavijar na svetu je iranski Almas kavijar, izuzetno retki, skoro bezbojni kavijar koji se pravi od sto godina stare albino jesetre iz Kaspijskog mora. Almas kavijar se pakuje u pozlaćene kutije, gde pakovanje od 1 kilograma košta 25 000 dolara.

Share.

Comments are closed.