Najskuplje vino Australije svih vremena – g3

0

Glavni enolog Penfoldsa Peter Gago u Hong Kongu je predstavio novo vino napravljeno od tri berbe Grangea solera procesom. S cenom od 3.000 dolara po boci ova “kupaža svih kupaža grangea” najskuplje je australijsko vino svih vremena. 

Superblend g3 napravljen je od Grangea iz bačvi iz berbi 2012. i 2014. i od buteljiranog Grangea iz 2008. Vino je više od godinu dana odležavalo u bačvama Grangea.

Najskuplje vino Australije

Kako je na londonskoj promociji ispričao novinaru Decantera, pre nego je došao na ideju za g3, Peter Gago je razmišljao o povratku stilu burgundskih penušavaca. Ali nije mogao odgovoriti na pitanje zašto bio upravo sada radio penušava vina, pa je zaključio da više smisla ima krenuti u potragu za “destiliranom esencijom Grangea” inspirisan proizvodnjom šampanjaca od baznih vina iz više berbi.

Najskuplje vino Australije

Berbu 2008. koristio je kao temelje, 2012. je dala eleganciju,  dopadljivost i stav, a 2014. svežinu, rekao je Gago. “G3 ne podseća ni na jednu od tih berbi, u vinu se razvilo nešto novo”. Solera proces, dodao je, predstavlja koncentrisano znanje i mudrost Penfoldsove prošlosti. “Ovo je kupaža napravljena prema Grangeovoj matrici, s Grangeovom DNK,” zaključio je Gago.

Share.

Comments are closed.