Najstariji sir na svetu pronađen u Dalmaciji

0

Grupa naučnika je analizirajući tragove masnoće u posuđu pronađenom na dalmatinskoj obali došla do zaključka da je pronašla dokaz o najstarijim poznatim fermentisanim mlečnim proizvodima, a radi se siru starom preko 7.000 godina.

Ovo otkriće je je u potpunosti bacilo novo svetlo na proizvodnju sira i  namirnica od mleka, pošto su dosadašnja istraživanja pokazala da je proizvodnja mlečnih proizvoda stara oko 4.000 godina. Analiza je pokazala da je mleko u posudama na tom području bilo prisutno pre 7.700 godina, 500 godina pre proizvoda nastalih fermentacijom.

Njihova dalja analiza je pokazala da se ne radi samo o prostoj fermentaciji, već i o promeni načina rada, stila i promeni posuda i procesa proizvodnje. Naučnici su istraživali posuđe s dva lokaliteta u Dalmaciji – Pokrovnika kraj Drniša i Danila kraj Šibenika, dva velika arheološka nalazišta iz doba doba neolita.

Nekada je proizvodnja sira zahtevala naprednu tehnologiju, pa je tim i značajnije ovo novo saznanje. Proizvodnja sira je promenila istoriju i čovečanstvo, sir je lakše prenosiv i nije toliko kvarljiva namirnica, pa je sve ovo omogućilo širenje i napredovanje ljudske rase.

Share.

Comments are closed.