Najtoplija banja Evrope dolazi sa juga Srbije

0

Vranjska Banja se nalazi na jugu Srbije, nedaleko od Vranja na nadmorskoj visini od 400 metara, i poseduje najtopliju mineralnu vodu u Evropi. Baš ova topla voda, specifičnog sastava, čini da se ova banja razlikuje od drugih.

Voda u banji je temperature od 94° do čak 110°C, i može se naći na nekoliko izvora gde izbija na površinu zemlje kapacitetom oko 150 litara u sekundi. Izvorišta je lako primetiti, zbog visoke temperature vode, oni uvek isparavaju uz velike oblake vodene pare. Lekovitost vode sastoji se u velikom procentu sumpornih jedinjenja od kojih je najvažniji vodonik-sulfid. Sumpor iz sulfidnih mineralnih voda lako se apsorbuje preko kože, organa za probavu i respiratornog sistema. Osim toga, veliku terapijsku prednost ove mineralne vode potpomaže i njena temperatura koja je preko 90 stepeni celzijusa, što joj daje veliku balneoterapijsku vrednost, pa se koristi u kupanju i lečenju u brojnim hidroterapijskim procedurama.

Ova banja je praktična ne samo posetiocima koji dolaze na terapiju, zgodna je za sve one koji žele da uživaju u miru i tišini nekoliko dana. Najpoznatiji hotel je Železničar, poseduje oko 50 jedinica za smeštaj, apartmane, restoran, i u sklopu hotela nalaze se  spa kade i termalna kupatila. Privatni smeštajni kapaciteti su u deficitu, ali to ne umanjuje kvalitet ovog lečilišta.

Vranjska Banja  možda ne ispunjava naročite turističke standarde kad je u pitanju noćni provod za mlade, ali ova banja svakako ima šta da ponudi posetiocima. Kao kuriozitet treba navesti da se u njoj lečio i Kralj Petar I Karađorđević, pa je danas prava atrakcija turistima kupanje u njegovoj kadi, koja se i danas čuva i koristi. Vranska Banja je jedna od 8 kraljevskih banja u Srbiji , a članica je i Asocijacije Kraljevskih banja Evrope.

Share.

Comments are closed.