Najveća kriza kafe našeg vremena

0

Ozbiljna bolest se širi u Srednjoj Americi na plantažama kafe, i preti da ugrozi globalno tržište kafe uzrokujući milijarde dolara štete, ostavljajući milone radnika bez posla.

Poznata kao bolest lišća kafe, lokalno nazvana “rđe kafe”, je bolest uzrokovana gljivicom Hemileia vastatrix, i za sada ne postoji naučno rešenje ovog problema. Iako u stvari ne ubija biljke, bolest im oduzima esencijalne hranjive materije, što uzrokuje prilično velik pad prinosa. Prvi simptomi uključuju bledo žute mrlje na gornjim površinama lišća, koje se zatim proširuju menjajući boju u svetlo narandžasu, crvenu, a zatim u smeđu, što je poslednji stadijum bolesti. Lišće nakon epidemije obično uvene za nekoliko godina.

Pogođeno je 70%  biljaka Arabike iz Srednje Amerike, što je rezultiralo u iznosu od 3,2 milijarde dolara štete u industriji i 1,7 miliona izgubljenih radnih mesta.

Bolest je prethodno izbrisala industriju kafe na plantažama Šri Lanke krajem 19. veka, i od tada je uticala na gotovo sve zemlje u Aziji, Srednjoj i Istočnoj Africi koje su se bavile kafom, a 1970. stigla je u Latinsku Ameriku.

Razvijene su nove vrste kafe otporne na takozvanu rđu, kvalitet im je daleko inferiorniji od prave Arabike. Naučnici takođe upozoravaju da te nove vrste nisu dugoročno rešenje, jer je gljivica sposobna za evoluciju i stvorila bi otporne gene u roku od pet do deset godina.

Share.

Comments are closed.