Najveći hotel na svetu ima 105 spratova i 3000 soba

0

Gradnja ovog hotela počela je 1987. godine, a sve je trebalo da se završi samo dve godine kasnije. Tadašnji predsednik Kim il-Sung želeo je da stavi fokus na razvoj turizma.

Poznati severnokorejski hotel Ryugyong ovih dana bi napokon trebalo da otvori vrata gostima. Ogromna zgrada piramidalnog oblika ima 105 spratova i čak 3000 soba. Visoka je 330 metara i jedan je od simbola Pjongjanga. Službeno je to najveći hotel na svetu vredan 400 miliona dolara.

Nije sve išlo po planu, a radovi su obustavljeni 1992. kada se, zbog raspada Sovjetskog saveza, Severna Koreja našla u teškim finansijskim problemima. Nedostatak novca i opreme doveo je do odustajanja od projekta.

Priča se sa mrtve tačke pokrenula 2008. kada je izgradu preuzeo egipatski telekomunikacioni gigant Oraskom. Obnovili su je, a vlasti su otvaranje hotela najavile 2012. godine. To se nikad nije dogodilo.

Hotel je pre nekoliko dana posetio egipatski vlasnik, a noću se mogu videti i svetla na njegovom vrhu, što dosad nije bio slučaj. Iako se najavljuje otvaranje soba, restorani, kockarnice i noćni klubovi koji bi trebalo da budu u hotelu, za sada će ostati na čekanju.

Izvor: 24sata.hr

Share.

Comments are closed.