Najveći interaktivni muzej čokolade u Beču osnovali Beograđani

0

Najveća čokoladna atrakcija u Beču je sigurno Chocolate Museum Vienna, najveći interaktivni muzej čokolade u Austriji i okolini.

Chocolate Museum Vienna se prostire na preko 2000 metara kvadratnih površine, a za cilj ima da predstavi vezu između istorije Beča i čokolade kroz vekove, i kako se prijateljstvo pretvorilo u ljubav. U muzeju je  postavka podeljena na 2 dela, a najinteresantnije je to da je ovo jedini muzej u Austriji sa potpuno novom digitalnom tehnologijom. Svi posetioci dobijaju narukvice preko kojih mogu da se registruju, a kroz igru, posetioci na zabavan i edukativan način saznaju sve o kakau i čokoladi, pa skupljaju bodove preko kojih dobijaju određene poklone.

U prvom delu muzeja se može saznati gotovo sve o istoriji Maja, Asteka i ostalih naroda koji su imali najveću ulogu u razvoju kakaa, o tome kako je kakao završio u Evropi i ko je bio zadužen za njegov dalji razvoj, odnosno kako je Habzburšku monarhiju osvojila ova dragocena i važna namirnica.

Drugu deo muzeja je rezervisan za veliku tropsku džunglu koja simulira pravu plantažu na kojoj farmeri uzgajaju kakao, i to vrlo verodostojno i realno. Muzej je dekorisan čokoladnim figurama koje doprinose posebnom izgledu muzeja, a predstavljaju najuticajnije ličnosti iz istorije i kulture. Neke od čokoladnih skulptura su teške i po nekoliko stotina kilograma.

Najveća zanimljivost muzeja je činjenica da su osnivači muzeja brat i sestra Bojan i Jovana Misaljević, rodom iz Beograda.

Share.

Comments are closed.