Najviši vodopad na svetu

0

Anđelov vodopad (Angel Falls) se nalazi u venecuelanskoj saveznoj državi Bolivar na reci Churun i zvanično je najviši vodopad na svetu. Pada se neverovatne visine od 979 metara, a na dnu je širok 150 metara.

Anđelov vodopad je čak 15 puta viši od jednog od najpoznatijih vodopada na svetu, Niagarinih vodopada koji su visoki 52 metra. Kada duva jak vetar, ili kada je vodostaj u reci Churun nizak, Anđelov vodopad se pretvara u oblak vodenih kapljica, a često se zna desiti da niti jedna jedina kap ne padne na tlo.

Zapadni svet je otkrio ovaj neverovatni prirodni dragulj tek 1933. godine, kada ga je avanturist i akrobatski pilot James Angel ugledao dok je tražio ‘Zlatnu reku’.

Kada se Angel ponovno vratio da poseti vodopad sa svojom suprugom i još jednim prijateljem, zbog kvara bio je prisiljen da spusti avion u džunglu. Tebalo im je 11 dana da pronađu put peške kroz džunglu do prve civilizacije, a taj poduhvat je toliko inspirisao javnost, da je na kraju i sam vodopad dobio ime po njemu – Anđelov vodopad.

Avion je ostao na vrhu planine 33 godine pre nego što je podignut i prebačen helikopterom. Avion se danas nalazi u muzeju aviona u Ciudad Bolivar.

Najviši vodopad na svetu

Najviši vodopad na svetu

Share.

Comments are closed.