Nedelja Tamjanike u Beogradu

0

Prvi festival tamjanike biće održan u subotu 26. maja, od 17.00 do 22.00 časova, u beogradskom restoranu Plato kod Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Prvi put u Srbiji održava se Nedelja Tamjanike, a misija ovog festivala je promovisanje vina od ove sorte grožđa, kao i predstavljanje svim ugostiteljima. Takođe, festival je samo uvod u Nedelju Tamjanike, vreme koje bi ubuduće trebalo da tradicionalno bude rezervisano za promovisanje ovog vina.

Tamjanika je uglavnom zastupljena u Župskom vinogorju, i tamo je najprepoznatljivija, ali se odnedavno može naći po vinogradima širom Srbije. Poznata je i u zemljama regiona, Makedoniji i Bugarskoj, ali počinje da se uzgaja i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Naziv tamjanika, ili tamnjanika, vezan je za izuzetno popularnu sortu grožđa, od koje se pravi lagano vino zanimljive arome i dopadljivog ukusa. Ovaj festival je mesto na kome će se predstaviti svi značajni proizvođači vina iz Srbije, a manifestaciju će upotpuniti i nekoliko etiketa crne tamjanike, vina napravljenog od sorte koja ima skoro da ima mitski status.

U Nedelji Tamjanike, svi ugostitelji će imati priliku da u svojim lokalima organizuju promocije vina od ove sorte, i pripremaju odgovarajući meni, a posetioci će moći sve to da degustiraju kao i da glasaju za za tamjanike koje im ostave najbolji utisak.

Share.

Comments are closed.