Nemojte se odreći hleba, on je ponovo u modi

0

Hleb je važna namirnica u ishrani čoveka, iako to možda na prvi pogled i ne izgleda tako. Ovo je samo kratka priča o hlebu. Možda mislite da vam nije potrebna, pošto celog svog života koristite ovu namirnicu, ali razmislite još jednom.

Ovo nije jedna od onih lekcija šta i kako treba, ovo je samo niz činjenica o konzumiranju hleba koje niste znali, ili vam to nije bilo bitno. Hleb je nepotrebno na lošem glasu, jer  je jedna od drevnih namirnica i od vajkada je u ljudskoj ishrani. Ipak, sigurno treba promeniti pristup i način na koji ga koristimo.

Hleb je, bez obzira na ugljene hidrate (koji su zaista potrebni organizmu), prilično zdrava namirnica. Još je naravno zdraviji ako potiče od žitarica sa celim zrnom, jer obezbeđuje i vlakna i proteine, vitamin B, kao i neophodne minerale, kalcijum, gvožđe, magnezijum i cink.

Današnji problem sa hlebom se manifestuje uglavnom na dva načina, ili ga preterano unosimo, pa taj višak instant energije odlazi tamo gde ga namanje trebamo, ili je hleb neadekvatan, aditiviran i previše veštački, neprirodan.

Kako rešiti ovaj problem?

Tražite kvalitetan hleb, bez aditiva, pogledajte deklaraciju, sve što treba da sadrži jeste brašno, voda, so i kvasac. Ostalo, u hleb ne ide, i ne treba da bude u njemu. Ovakav hleb se dugo pravi, treba mu više vremena da fermentira, a i rok trajanja mu je manji, praktično je to ono što se i očekuje od jednog hleba. Takođe, bitno je i od kojih žitarica se pravi, najbolje bi bilo da su one od celog zrna.

Ukus je takođe bitan, i uživanje u njemu. Jedite hleb polako, dopustite čulima da uživaju u svakom zalogaju. U hrskavoj korici, u mirišljavoj teksturi, sve je bitno. U zavisnosti od kog brašna se pravi, zavisiće i ukus, pa i tu imate izbora.

I na kraju, sve je u umerenosti i ravnoteži. Ne dozvolite da gospodari jelom, neka bude nešto poput priloga. On je loš gospodar, ali odličan sluga. Slaže se uz sve, dobar je za svaku trpezu, odličan za brze obroke i sendviče. Od starih vremena pa do danas, on je tu uz nas i za nas, samo treba racionalizovati partnerski odnos sa njim. Hleb je deo kulture, deo svakodnevice, pa je i logično da se odnos prema njemu menja. Ovih dana, recimo, hleb je ponovo u modi.

 

Share.

Comments are closed.