Niški aerodrom čeka odgovor “Er Srbije”

0

Direktor niškog aerodroma Vladica Đurđanović rekao je da se još čeka odgovor nacionalne avio kompanije “Er Srbija” koju su privrednici i turistički radnici iz niškog regiona početkom juna pozvali da započne sa letovima iz tog grada.

– Predloženo je da se leti do Beča, jer je reč o profitabilnoj liniji – kazao je Đurđanović.

On je napomenuo da postoje još neke kompanije koje su zaintersovane za letove iz Niša, ne otkrivajući o kojim kompanijama je reč.

Đurđanović je rekao da postoji interesovanje za letove do Tivta, kao i za letove do Osjeka i dalje prema Fankfurtu i Štutgartu.

– Mi smo tu da kompanijama pružimo korisne informacije, a odluka o letenju je na njima – napomenuo je on.

Od 25. juna “Viz er” će početi da leti na redovnim linijama za Malme i Bazel, podsetio je Đurđanović. Za Malme će se iz Niša leteti tri puta nedeljno, a do Bazela dva puta nedeljno.

“Viz er” je zainteresovan da jedan njihov avion bude smešten u Nišu kao njihovoj bazi, ali će to biti moguće kada bude usvojen plan detaljne regulacije aerodroma i omogućena izgradnja hangara u koji će moći da se smesti njihova oprema i ljudi koji će raditi na servisiranju vazduhoplova.

Prema Đurđanovićevim rečima, to će omogućiti tri do četiri leta dnevno iz Niša.

On je napomenuo da je na aerodromu poboljšan konfor putnika i da je restoran na aerodromu izuzet iz stečajne mase “Aerotursa”.

Raspisan je oglas za izdavanje tog poslovnog prostora i sledi javno nadmetanje, napomenuo je direktor niškog aerodroma.

Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Radojica Rovčanin rekao je u Nišu da je njihov cilj da aerodrom “Konstantin Veliki” postane sofisticiran i tehnički doteran aerodrom koji će raspolagati najmodernijom opremom za sletanje aviona.

On je najavio da će instaliranje opreme za horizontalnu vidljivost duž piste i merenja visine oblaka (RVR) početi u julu i da će u operativnoj upotrebi biti od oktobra ove godine.

SMATSA će uložiti oko milion evra u instalaciju ILS sistema koji omogućava instrumenatlno vođenje aviona i sletanje pri smanjenoj vidljivosti i taj sistem će biti instaliran naredne godine, rekao je Rovčanin na konferenciji za novinare posle razgovora sa gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem.

Share.

Comments are closed.