Nova godina na vojvođanskim salašima

0

Zima su uvek najbolje doživi na planinama i vojvođanskim salašima. Možda Vojvodina neće uspeti da približi planinsku zimu, ali nepregledna ravna prostranstva plodnih oranica koje se pružaju u nedogled svakako bude nostalgiju i decu u svima. Jedino što je potrebno jeste topla soba, bogata trpeza i zvuk pucketanja vatre u rustičnom kaminu, najluđa noć može da počne.

Salaš je seosko imanje sa kućom, obično zidanom u panonskom stilu, sa ekonomskim dvorištem i plodnom obradivom zemljom. Salaš, bar po opisu odgovara definiciji, međutim, neophodno je svojim prisustvom osetiti šta se salaš znači i pruža. Toplina prohujalih vremena i tradicija glavni su aduti salašara, autentične oaze utehe dočekuju goste i vrlo nepretenciozno nude romantičan i okrepljujući povratak u neka davna vremena.

Nova godina na salasu

Na salašu je tradicionalno dobro jede. Bogata ponuda nekih starih originalnih specijaliteta je vrhunska, a u kombinaciji sa originalnim ambijentom je pobednička. Svaki detalj je sa naročitom pažnjom odabran i utkan u tromi vojvođanski duh, a tamburaši se svojski trude da se čovek prosto dobro oseća. Dobra hrana, vina još bolja, smeštaj odličan i domaćinski. Da su se salašari ozbiljno prihvatili posla, govori i to da su mnogi od salaša i danas bogati životinjama. Kao dodatne sadržaje nude i jahanje konja, vožnju fijakerom. Osim fenomenalne hrane po tradicionalnim i modernim receptima, mogu naći i sale za svečane prilike, smeštaj, ponuda brojnih aktivnosti na otvorenom. Mnogi od salaša su imaju 4 zvezdice, razvija se i visoki lovni turizam.

Nova godina na salasu

Doček Nove godine na salašu je odlična ideja. Osim kompletne ugostiteljske ponude i usluge, salaši pružaju utočište i beg iz modernog i urbanog. Domaćini su veseli, ambijent je lekovit. Od Subotice do Beograda, salaši otvaraju svoje kapije. Novogodišnja noć je idealna prilika da se provede par dana na salašu, u središtu okupljanja ljudi uz cašicu dobre rakije, tamburaške muzike, stare domaće  vojvođanske gurmanluke i raskošne vinske karte.

Share.

Comments are closed.